НОВИНИ

Японската принцеса Мако се омъжва за простосмъртен и губи кралския си статут

Да се откажеш от кралски статут в името на любовта - история, белязала не една и две кралски и императорски династии. За пореден път принцеса, този път в Япония, предпочете любовта пред статута на член на императорското семейство. Вижте историята на принцеса Мако, която според местното законодателство е принудена да се откаже от своето положение заради нейния любим - редови гражданин.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:42, 04.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Романс като този между слънцето и луната - тя го обича, защото се усмихва като слънце, а той - защото тя се грижи за него като месечина. Така 25-годишните принцеса Мако и годеникът ѝ Кей Комуро описаха любовта си на специална пресконференция, с която обявяват годежа си, сключен още през май.

Принцеса Мако - внучка на император Акихито: Би било хубаво да имам топъл и удобен дом с г-н Комуро и да създадем семейство пълно с усмивки."
Кей Комуро - годеник на принцеса Мако: "Искрено изпитвам огромна отговорност да се оженя за принцеса."

Запознават се в университета. Любовта им пламва през 2012-та, а сватбата ще бъде догодина. Сега нейният живот ще претърпи драматична промяна. Тя ще получи еднократна сума от императорското семейство, след което се очаква двойката да се издържа сама. Принцеса Мако вече ще може да гласува, да плаща само данъците си, да пазарува сама, а децата ѝ няма да имат кралски статут.

Мако има защитена докторантура и работи в музей, а бъдещият ѝ съпруг е в адвокатска фирма. Принцеса Мако не е престолонаследник, тъй като японският трон се предава по мъжка линия. Според японско законодателство, прието през 47-ма година, жените от императорското семейство губят кралския си статут, ако се омъжат за обикновен човек от народа.

Същият закон откъсна 11 от общо 12 клона на императорското семейство, за да се съкратят разходите. Сега, обаче, това означава, че няма мъже с кралски статут, за които Мако би могла да се омъжи, както и че броят на наследниците на трона е понижен максимално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Последен концерт
ДРУГИТЕ новини: Последен концерт
Тайните на траките
Тайните на траките