COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Японски нобелов лауреат пристигна в София

Не се случва често у нас, но днес тук пристигна носителят на Нобеловата награда за физика през 2014 година - японският професор Хироши Амано от университета в Нагоя. Първи на летище "София" го посрещна екип на Българската национална телевизия и той говори единствено пред нашата камера.

от Даниела Кънева
17:27, 12.04.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Животът

57-годишният професор Амано прави революционното си откритие си още като студент през 80-те години и отваря широко пътя за развитие на LED технологиите, станали реалност днес в целия свят. Той е официален гост лектор утре в аулата на Софийския университет на Българо-японския научен семинар на тема "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето".

Професор Амано ще говори за ролята на сините светодиоди и електрониката на бъдещето. И най-интересното е, че в неговото откритие, донесло му Нобел, може да се търси и българска следа. Каква е тя - ще разберете от цялото му интервю утре в "Денят започва".

БНТ: Срещата с Вас е среща с бъдещето. Изместват ли роботите хората? Кога ще се наложи щом дойде нов колега да го питаме робот или човек е?

проф. Хироши Амано, носител на Нобелова награда за физика 2014 г.: Може би в близкото бъдеще още по-често ще срещаме изкуствения интелект. Наука обаче може да се прави само от човека. Роботът може да направи системата за проучването, но науката е работа на човека. Роботите и хората действат на различни нива и не си съперничат.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината