Премиерът на Япония Шиндзо Абе каза, че днешната му среща с президента на Русия Владимир Путин е крачка към подписването на двустранен мирен договор, предаде Ройтерс.

Японският премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин се срещнаха в източния руски град Владивосток
Японският премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин се срещнаха в източния руски град Владивосток © БТА

След преговорите във Владивосток Абе отбеляза, че е необходимо да се намери решение на проблема с отвлечените от Северна Корея японски граждани и че Путин обещал да помогне за това. Японският премиер съобщи, че главнокомандващият на силите за самоотбрана на Япония ще посети Русия през октомври.

Владимир Путин заяви, че Москва е готова да търси решения за сключването на мир с Токио. Той добави, че Русия ще си сътрудничи с Япония за поддържането на диалога между двете корейски държави.

Протести срещу Владимир Путин в Токио

Протести срещу Владимир Путин в Токио

Полицията в Токио спря крайнодесни протестиращи, които искаха да стигнат до мястото на срещата между Владимир Путин и японския министър-председател Ши...

Япония и Русия не са подписвали мирен договор след Втората световна война заради спор върху суверенитета на тихоокеанския архипелаг, който Русия нарича Курилски острови, а Япония - Северни територии, припомни Ройтерс.

Подписването на мирен договор между Русия и Япония е "задължителна първа стъпка"

Подписването на мирен договор между Русия и Япония е "задължителна първа стъпка"

Подписването на мирен договор между Русия и Япония е "задължителна първа стъпка" в разрешаването на териториалния спор, заяви Сергей Лавров. Той посоч...

Руският президент Путин, цитиран от ТАСС, отбеляза, че Япония е важен партньор за Русия и че Москва желае да развива двустранните отношения "въз основа на принципите на добросъседството, взаимното уважение и взаимното отчитане на интересите". Шиндзо Абе пък подчерта, че подписването на мирен договор е историческа задача, която трябва да бъде решена от него и руския президент.

Японският премиер съобщи, че Путин ще посети през юни догодина Япония и двамата ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Токио, предаде ТАСС.