НОВИНИ

Японският премиер не се извини за нападението над Пърл Харбър

Японският премиер Шиндзо Абе изрази от името на японския народ съболезнования във връзка с гибелта преди 75 години на американските военнослужещи при японската бомбардировка на Пърл Харбър - главната база на Тихоокеанския флот на САЩ.

bnt avatar logo
от БТА
08:43, 28.12.2016
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Той направи своето изявление по време на историческото си посещение на Хавайските острови в Тихия океан, след като положи венец пред мемориала на американския крайцер "Аризона", потънал там след бомбардировката на 7 декември 1941 г. По стените на мемориала са изписани имената на американските военни, загинали при японската въздушна атака. Обама и Абе заедно хвърлиха в океана край мемориала венец от червени лилии.

"Изразявам искрени и безкрайни съболезнования", каза след церемонията японският премиер, който гостува в американския островен щат на президента Барак Обама. Ние не трябва да позволим никога вече да се повтарят ужасите на войната", добави Абе. "Искаме заедно с президента Обама да изпратим днес на света послание за силата на помирението. Днес, особено днес, светът се нуждае от дух на толерантност и на помирение", каза той в емоционалното си обръщение. Агенциите обаче обръщат внимание, че Абе внимателно е подбирал думите си и не е поднесъл извинение за японското нападение.

Съюзът между САЩ и Япония доказва, че може да се постигне повече чрез мир, отколкото чрез война, заяви на свой ред президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ДПА и ТАСС. "Съюзът между САЩ и Япония е скрепен не само от взаимни интереси, но и от общи ценности. Той е крайъгълен камък на мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион, движеща сила на прогреса", подчерта Обама.

Той нарече посещението на японския премиер в Пърл Харбър "исторически жест, който демонстрира силата на помирението". "Това е напомняне, че дори най-дълбоките рани, оставени от войната, могат да станат залог за дружба и устойчив мир. Войните могат да приключват и най-заклетите противници могат да станат надеждни съюзници", подчерта Обама.

;

Посещението на добра воля е последната среща на Абе с Обама преди изтичането на президентските пълномощия на американския президент на 20 януари. Обама е на почивка на Хаваите - родния му щат.

Мемориалът на крайцера "Аризона" е разположен край остров Форд в Пърл Харбър. Белият паметник е издигнат през 1962 г. и всяка година се посещава от над 2 млн. души. До него може да се стигне само по вода - с лодка или катер. Абе е първият японски премиер, посещаващ мемориала на "Аризона" и почитащ паметта на жертвите на японската бомбардировка, която стана причина САЩ да се включат във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция.

По-рано Обама и Абе се срещнаха в базата на Корпуса на морската пехота на САЩ Кемп Смит, разположена недалече от Хонолулу на остров Оаху. Обама, на когото остава по-малко от месец в Белия дом, изразил надежда, че съюзът на двете страни ще стане "още по-здрав, отколкото досега". Абе казал на Обама, че ще продължи упорито да убеждава следващия президент Доналд Тръмп колко е важно да бъде реализирано споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Двамата изразили общо мнение, че е е необходимо внимателно да бъде следено движението на единствения китайски самолетоносач "Ляонин". Японският премиер се придружава при визитата си от външния министър Фумио Кишида и министъра на отбраната Томоми Инада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото метро на Ню Йорк – малък музей под земята (ГАЛЕРИЯ)
Новото метро на Ню Йорк – малък музей под земята (ГАЛЕРИЯ)
 Жълт код за силен вятър в 24 области на страната
Жълт код за силен вятър в 24 области на страната