Румънският президент Клаус Йоханис прие в президентския дворец Котрочени японския премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в Букурещ днес, предаде Аджерпрес. Това е първото посещение в Румъния на японски министър-председател и се състои в контекста на отбелязването на петата годишнина от договарянето през 2013 г. на подновеното партньорство между Румъния и Япония.

© БТА

Темите, които ще бъдат обсъдени по време на разговорите, са свързани със стадия и перспективите за укрепване на отношенията между двете страни в рамките на подновеното партньорство в политически, икономически и културен план, както и в плана на сигурността и междучовешките отношения.

Очаква се двамата официални представители да обсъдят също и въпроси като сътрудничеството между Япония и Европейския съюз, включително споразумението за икономическо партньорство между Япония и ЕС, развитието на събитията в регионален план, както и румънско-японското сътрудничество в многостранен план.

Шиндзо Абе трябваше да се срещне днес и с румънския премиер, но посещението му в правителствения дворец Виктория беше отменено, след като снощи премиерът Михай Тудосе подаде оставка. Визитата на японския премиер в Букурещ е част от дипломатическа обиколка в Централна и Източна Европа, включваща Естония, Литва, Латвия, България, Сърбия и Румъния, в момент, когато Япония се опитва да получи подкрепа за твърдата си политика спрямо Северна Корея. Абе е придружен от представители на над 30 японски компании.