НОВИНИ

Яростни критики срещу Доналд Тръмп след срещата му с Владимир Путин

От „срам за Америка“ и „унижение“ до „предателство“. След срещата в Хелзинки американският президент Доналд Тръмп беше подложен на лавина от критики във Вашингтон - и от политическите си противници, и от свои съюзници. Причината - посланието му, че вярва на руския президент Путин, а не на ФБР, за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори преди 2 години.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:48, 17.07.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

„Президентът Путин много убедително заяви, че Русия не се е месила, не виждам защо би го правила!“

Тези думи на Тръмп на съвместната пресконференция с Путин във финландската столица предизвикаха гнева и на двете партии в Конгреса, на димпломатическата и разузнавателната общност във Вашингтон. Директорът на националното разузнаване Дан Коутс излезе с категоричното становище:

Без никакво съмнение през 2016-а Русия безпрецедентно се опита да се намеси в изборите ни и продължава да се опитва да подкопае американската демокрация!
;

В Конгреса опозицията предположи, че Тръмп е зависим от Путин по някакъв начин, а водещи републиканци не скриха, че се чувстват неловко:

Чък Шумър, лидер на Демократическата партия в Сената на САЩ: От срещата на върха на НАТО до срамното му представяне на пресконференцията с Путин президентът Тръмп укрепи позициите на противниците ни и отслаби тези на САЩ и на нашите съюзници.
Боб Коркър, председател на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ: След изказването на президента изглеждаме като балами. Разочарован съм.

Най-влиятелният републиканец в Конгреса - сенатор Джон Маккейн, нарече срещата в Хелзинки „трагична грешка“. Колегата му Линдзи Греъм съжали, че Тръмп дори не е предупредил Путин да не манипулира САЩ в бъдеще. А председателят на Камарата на представителите Пол Райън изрази недоумение как така президентът не схваща кой е съюзник и кой враг на Америка.

;

Към Тръмп заваляха и звездни критики:

Арнолд Шварценегер, бивш губернатор на Калифорния: Вие сте президент на САЩ и не би трябвало да постъпвате така. Какво ви става? Помните ли силата, с която Роналд Рейгън застана до Берлинската стена и каза: "Господин Горбачов, разрушете тази стена! Какво стана с всичко това?

Тази вечер предстои среща на Тръмп с представители на Конгреса. Той още снощи написа в туитър, че винаги е имал огромно доверие на разузнаването. Но в излъчено днес интервю отново похвали Путин:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Питат ни само за лова на вещици! Не мисля, че хората са съгласни с репортерите. Според мен президентът беше много, много силен.
;

Самият Путин отрече пред американски журналист Москва да е манипулирала американските гласоподаватели.

Владимир Путин, президент на Русия: Вярвате ли наистина, че някой от територията на Русия може да повлияе на изборите в САЩ, на избора на милиони американци? Това просто е смешно!

В Москва политици и медии възхвалиха успеха на Путин да разтопи леда в отношенията с Вашингтон и да попречи на усилията за изолация на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди от Ямболско получиха първите обезщетения за евтаназия на добитъка
Животновъди от Ямболско получиха първите обезщетения за евтаназия на добитъка
Съюзът на ветеринарните лекари подкрепи мерките на БАБХ за справяне с чумата
Съюзът на ветеринарните лекари подкрепи мерките на БАБХ за справяне с чумата