НОВИНИ

Ясни са номинациите за наградите "Икар"

Съюзът на българските артисти обяви номинациите за "Икар" и носителите на големите награди. Драматургът Стефан Цанев ще получи статуетката за изключителен принос към българския театър, а Икар за "чест и достойнство" - актьорът Михаил Мутафов. Връчването на отличията ще бъде на 27 март в Народния театър, а БНТ по традиция ще излъчи церемонията.

Айше Сали
от Айше Сали
18:32, 06.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Ако има нещо, което Михаил Мутафов обича повече от театъра, то това е Варненския театър. Стъпва на сцената му преди повече от 40 години и продължава да играе в спектакли пред за неговата публика. По-младите пък го разпознават в най-новите български филми. Казва, че актьорът е интересен с онова, което носи в себе си. И точно тези качества му донесоха "Икар" за чест и достойнство.

Михаил Мутафов, актьор: Ако си честен към себе си и към работата си, то предполагам се отразява и на ролите, които правиш. Ролите са това, което е и човекът. Неизбежно собственото Аз присъства във всяка роля.

Желанието да покажат театралния живот в неговото разнообразие е водило журито при номинациите. Най-много от тях са за "Дивата патица" и "Нова библия".

Боян Арсов, Бойко Кръстанов и Владимир Пенев очакват статуетката за водеща мъжка роля, а Ана Пападопулу, Здравка Каменова и Ива Тодорова - за водеща женска роля.

И освен че ще получи "Икар" за изключителен принос, Стефан Цанев е сред претендентите за отличието за драматургичен текст.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България: Стефан Цанев е продуктивен театрален драматург, който показва и доказва, че голяма част от българските театри работят с неговите пиеси.

Тази година церемонията по връчването на "Икар"-ите в Деня на театъра ще бъде без конкретна тема, защото според председателя на Сюза на артистите в България, тя не е посочена от самото общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания заличава символите на Франко
Испания заличава символите на Франко
Красимир Каракачанов публикува концепцията си за интеграцията на ромите у нас
Красимир Каракачанов публикува концепцията си за интеграцията на ромите у нас