НОВИНИ

Явор Колев, ГДБОП: И детските сайтове крият рискове

За тази година статистиката показва, че има над 80 успешни операции срещу педофили, три от тях са от последната седмица. За съжаление с развитие на технологиите, достъпът на децата до социалните мрежи е твърде лесен. Това заяви в "Денят започва" Явор Колев, началник трансгранични престъпления в ГДБОП.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 12.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Децата са лесно манипулируеми, биват принуждавани да извършват сексуални действия пред камера. Широко разпространено е и споделянето на файлове със сексуално съдържание. В последствие се стига и до контакт, където се търси реалното насилие.

Явор Колев каза, че в момента сайтовете за запознанства губят аудитория, но това е за сметка на фейсбук, където и педофилите търсят своите жертви. Няма данни играта "Син кит" да има влияние в България. Това е по данни и на европейските, и на руските ни партньори, каза Колев.

По думите му опасни хора има и в чисто детски сайтове. По-важна е превенция, работата с децата в училище, в семейна среда. По-евтино е да оставиш детето пред компютъра, отколкото да бъде ангажирано вниманието му от родителите.

Според Колев родителите трябва да предприемат нерадикални мерки, просто да разговарят и да знаят какво се случва в ежедневието на децата. Какви интересни статии са прочели и др.

Явор Колев призова всички, които имат сигнал за злоупотреби, да споделят на сайта на ГДБОП за кибер престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
д-р Асен Асенов: Опасността от Ирма не е преминала
д-р Асен Асенов: Опасността от "Ирма" не е преминала
Младен Владимиров, психолог: Хората запълват липсата на информация със страхове
Младен Владимиров, психолог: Хората запълват липсата на информация със страхове