НОВИНИ

Изпускат контролирано язовир "Искър"

Тази сутрин е започнало контролирано изпускане на язовир "Искър" по предписание на Министерството на околната среда и водите. Целта е превантивно да се освободят обеми вода заради майските валежи. Процедурата се прави от няколко години. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов направиха съвместна проверка на една от потенциалните критични точки, където има риск от наводнение .

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:15, 23.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В района на Панчарево непосредствено след язовир Искър, този красив водопад крие потенциална заплаха от наводнение. Затова именно тук днес беше демонстрирана готовност за своевременна реакция при евентуална опасност - строеж на диги и спешна помощ за живеещите в района.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Имаме идентифицирани няколко критични точки. Намираме се на една от тях - това е точката при болницата в район Панчарево. Видяхте създадена е организация при необходимост, ако има покачване на нива да се реагира и да се поставят допълнителни диги.
;

Предвидено е от язовир Искър да бъдат контролирано изпуснати 10 милиона кубика вода. Те трябва да компенсират очакваното количество валежи през май. Реката след язовира е почистена, за да посрещне природните предизвикателства. В района на столичната община се предвижда да бъдат почистени още общо близо 80 км речни корита.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: В момента всъщност около 14% от язовира е свободен. На практика ние направихме предписание с оглед на това, че през месец май се очаква най-високият приток - малко под 80 милиона кубика да влязат в язовира, затова имаме това предписание. През април месец към днешна дата има много малко превишаване на прогнозната стойност за притока.

Очаква се операцията по изпускането на язовир Искър да продължи около седмица. От екоминистерството увериха, че към момента няма критично запълнени или потенциално опасни язовири в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри младежки семинар Европа: Презареждане
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри младежки семинар "Европа: Презареждане"
Отново установиха разминаване в качеството на храните у нас и в Европа
Отново установиха разминаване в качеството на храните у нас и в Европа