НОВИНИ

Язовирите "Огоста" и "Бели Искър" ще бъдат ремонтирани основно

Два опасни язовира - „Огоста" и „Бели Искър" ще бъдат ремонтирани с пари от бюджета, реши правителството.

язовирите огоста бели искър бъдат ремонтирани основно
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 03.10.2018 (обновена)
5338
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Правителството прие решение, с което допълва списъка на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция. В списъка се включват язовирите „Огоста“ в община Монтана и „Бели Искър“ в община Самоков, с което се създават условия да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирните стени на двата обекта и съоръженията към тях и за тяхната безопасна експлоатация.

Язовир "Бели Искър" край Самоков е построен преди 85 години и няма противоземетръсна защита. Стената му е 533 метра и е най-дългата в България. Още миналата година Главният прокурор изпрати препоръка за укрепването му.

Язовир "Огоста" също е опасно съоръжение. Окръжната прокуратура в Монтана препоръча да се предприемат мерки във връзка с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението и повредени зони на каменната облицовка на стената.

Правителството реши още 2 милиона и 700 хиляди лева да бъдат отпуснати за пострадалите от наводненията през това лято общини Мизия, Дупница и Тетевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След земетресението на остров Сулавеси изригна и вулкан
След земетресението на остров Сулавеси изригна и вулкан
7-етажен паркинг ще бъде изграден в двора на Полиграфическия комбинат в София
7-етажен паркинг ще бъде изграден в двора на Полиграфическия комбинат в София