НОВИНИ

Язовирите са полупразни, Бебреш стигна мъртъв обем

Времето се затопли и снегът навсякъде започна да се топи. Вместо заплаха за язовирите, тази година, това се оказва добре дошло за общините. Причината - водните хранилаща са на половина празни, а някои язовири дори са на своя мъртъв обем - точката, от която не трябва да се черпи вода. Това обаче въобще не означава, че е отпаднала заплахата от наводнения.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:53, 04.02.2017
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Поне три институции отговарят за контрола на язовирите у нас. Водните нива следят органите на министерството на околната среда и водите, стените и съоръженията по тях надзирават от държавната агенция по метрологичен и технически надзор, а пряко за всеки язовир отговаря неговият собственик. Според резултатите на институциите, състоянието на язовирите в момента е повече от добро откъм води и от към съоръжения.

Йордан Кюмюрджиев - и.д. директор на главна дирекция "Язовири" в ДАМТН: Имайки предвид валежната обстановка от есента досега, нивата в язовирите са ниски и почти всички язовири имат свободен обем, който може да поеме водите от снеготопенето. В следствие на извършените проверки са дадени предписания, там където има някакви нарушения, да бъдат отстранени. Няма язовири, които да представляват някаква опасност.

По данни на екоминистерството у нас има над 5400 язовира. 5000 от тях са проверени през миналата година от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Най-големият проблем до 2016 г. беше неясната собственост на повечето от обектите. Това е изяснено, уверяват от техническия надзор.

Оказва се обаче, че това не е достатъчна гаранция за доброто функциониране на язовирите. Един от последните фрапиращи случай е на язовир Бебреш, който е основен водоизточник на община Ботевград. Официален негов собственик е държавното предприятие "Напоителни системи", което е към Министерството на земеделието.

В момента язовирът е под мъртвия си обем - това е онова ниво, от което не може да се черпи вода. Той е в такова състояние от октомври. Тогава без вода остават по-високите блокове в града. Сега без вода са част от вилните зони. Според местните една от причините за това са множеството байпаси от язовира.

Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград: За задоволяване на питейно-битовите нужди на населението на територията на общината са правени няколко отклонения от въпросите тръби на напоителни системи, от които са включвани води от съответните пречиствателни станции или водноразпределителни мрежи на съответните места. Не съм аз специалиста, нито община Ботевград е тази, която трябва да разследва тези неща.

Заради неразборията в Ботевград преди дни дело срещу местният ВиК-оператор завежда и компанията собственик на водноелектрическата централа, която се намира на язовира. Той претендира, че дружеството точи повече от разрешената му вода. Един от аргументите му е, че няма договор между водното дружество и "Напоителни системи".

Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград: Неведнъж съм имал възможност да кажа моето лично мнение - неглижиране на един потенциален проблем през годините, неглижиране на изграждането на съответната инфраструктура на територията на цялата община Ботевград. Нехайно, безхаберно дори граничещо с престъпност отношение на всичките нива от предходните години и лош контрол.

Направихме опит неколкотратно да се свържем с "Напоителни системи" за обяснение на ситуацията. Бяха изпратени и въпроси към дружеството, но отговор така и не дойде два дни. От Министерството на земеделието обаче уточниха, че в петък следобед "Напоителни системи" е сключила договор с ВиК-оператора. Проблемът обаче няма да се реши така. Засега единственото решение за местната власт е упованието за обилно снеготопене.

Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград: За да се напълни язовира, трябва притока от реките да се увеличи, а той се увеличава при снеготопене, така че на това разчитаме да се напълни и той ще се напълни, разбира се. Тука по-важно е как ще се използва водата от язовира.

И докато в общината чакат снеготопенето, от агенцията по метрологичен и технически надзор предупреждават, че ако снегът се стопи рязко може да има все пак наводнения. Основната причина за тях обаче в повечето случаи не са язовирите, а непочистените речни корита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалистите обсъждат предизборната платформа на 49-ия конгрес на партията
Социалистите обсъждат предизборната платформа на 49-ия конгрес на партията
Преструктурират учебния материал заради удължената ваканция на учениците
Преструктурират учебния материал заради удължената ваканция на учениците