НОВИНИ

Йога на звука събра много почитатели в София

Един уникален концерт изпълни зала "България" с хора от всички поколения. Въпреки огромния интерес и познания на българите за Индия, за пръв път у нас прозвуча древният индийски класически стил друпат и то представен от световноизвестната група "Гундеча брадърс". Час и половина музиката им достигаше до залата, затаила дъх - като молитва, като пречистване, като синхронизиране на човека със света наоколо. Освен в София те ще имат концерти и семинари в Пловдив и във Варна и са тук във връзка със Световния ден на Йога, който се отбелязва в 32 града на България.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
11:20, 22.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

С вашата музика, отпреди хилядолетия, сте обиколили целия свят. Но хората, които не са закърмени с нея, както индийците, откликват ли на вашето изкуство?

Колкото и да е странно, да. Музиката е универсален език. Музиката е глобална. Стига до всички.

Как успявате да съхраните тази предревна традиция?

Правим концерти по целия свят и обучаваме студенти. Имаме много студенти - от Европа, от Америка, от Азия, особено в нашия център в Бопал. Имаме дори две ученички от България. Нашият стил на музициране привлича всички, защото това е блясъкът в музиката.
Музиката ни е много древна и инструментите също, но поддържаме жива традицията. Има голям интерес сред младите хора, не само в Индия.

Това са тримата братя Гундеча от Бопал. В групата са и двама от синовете им. Те не са от потомствено семейство, както е характерно по този край на света. Баща им е професор по право, а майка им традиционна индийска домакиня. Но те са ученици на школата на Дагар от Варанаси на свещената река Ганг, в която вече 19 поколения учители преподават свещеното познание за друпат. Mузиката друпат, наричана още, нада-йога или йога на звука, която активира всички енергийни центрове в тялото на земния човек и го свързва с вселенските вибрации, изправи на крака и препълнената зала България. Братята Гундеча са обиколили света, но за пръв път са на Балканите. И може би неслучайно в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улица в центъра на Варна пропадна заради строителен изкоп
Улица в центъра на Варна пропадна заради строителен изкоп
ТИР се преобърна сутринта на АМ Тракия край Пловдив
ТИР се преобърна сутринта на АМ "Тракия" край Пловдив