НОВИНИ

Йоханес Хан в специално интервю за БНТ

Обобщение на обиколката на Жан-Клод Юнкер в страните от Западните Балкани в специално интервю за БНТ направи Йоханес Хан - еврокомисар по политиката за разширяване. С него разговаря Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:09, 01.03.2018 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването и политиката на добросъседство: Няма да приемем нова страна-членка с неразрешени двустранни спорове със съседите си. Разбира се, някои от тези конфликти съществуват от години, но колкото повече продължават, толкова по-сложно става разрешаването им. Стратегията е добра възможност и създава позитивен натиск, защото дава перспектива какво една държава и нейният народ ще получат в замяна на разрешаването на двустранните спорове. Нито един от нас, включително в обикновения живот, не трябва да има лоши съседски отношения.

Първата Ви спирка беше Македония, където се полагат наистина големи усилия за разрешаване на дългогодишни спорове - с България, за името с Гърция - така ли се очаква да бъде постигано решение на споровете - само с двустранни усилия?

Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването и политиката на добросъседство: Точно така, усилията и постиженията на правителството в Скопие са чудесен пример как трябва да се решават двустранните спорове, в идеалния случай без помощ от трета страна. Това е добър пример, особено Дговора за добросъседство с България, беше сключен от двете правителства и вече е ратифициран в парламентите. Чудесна работа!

Кой от двустранните спорове на Балканите бихте описали като най-тежък за решаване?

Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването и политиката на добросъседство: Нуждата от диалог и целта да се намери законово обвързващо нормализиране в отношенията между Косово и Сърбия е може би най-голямото предизвикателство в региона. Но и тук стратегията дава стимули както за хората в Косово, така и за хората в Сърбия. Те знаят точно какво ще получат в замяна, а именно европейската перспектива. Без да има положителен резултат от този диалог, не е възможно нито една от страните някога да се присъедини към Европейския съюз. В миналото много често сме се сблъсквали с критики от Прищина, че целият процес за намиране на диалог служи само на европейската перспектива на Сърбия. Сега стратегията ясно казва, че европейската перспектива е за всички.

Политическите лидери в страните от региона трябва да се преборят със стереотипи, които са залегнали в общественото съзнание от десетилетия. Видяхте ли по време на обиколката воля това да се случи?

Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването и политиката на добросъседство: Стимулът е ясен - европейската перспектива. 80% от населението на тези страни подкрепят европейската интеграция, очакват, така да се каже, помирение, по-добър живот, по-висок стандарт, по-добри перспективи за тях, но и за децата и внуците си. Има ясно желание да станат членове на Европейския съюз и обществата са готови да приемат определени промени, необходими за реформите, нужни за достигане на нашите стандарти. Това не е нещо, което е в полза за нас в Брюксел, а ще е ценно най-вече за обикновените хора.

Фокус върху разширяването и евроинтеграцията по време на Брекзит. Сега ли е моментът да насочваме вниманието към присъединяването на нови страни-членки?

Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването и политиката на добросъседство: Всъщност двата процеса не си противоречат. Единият, за съжаление, са необходимите преговори за напускане на Обединеното кралство, но от друга страна имаме държавите от Западните Балкани и тяхната перспектива. За нас, европейците, е ясно - или изнасяме стабилност или ще внесем нестабилност и затова правим това.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ скова Европа: 47 души са загинали, най-много жертви има в Полша
Студ скова Европа: 47 души са загинали, най-много жертви има в Полша
​Държавата е поискала контролен дял при сделката за ЧЕЗ​
​Държавата е поискала контролен дял при сделката за ЧЕЗ​