НОВИНИ

Йордан Божилов: Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите

Кои са най-големите заплахи за световния мир? Грози ли ни нова надпревара във въоръжаването между големите сили? Трябва ли да плащаме повече пари за НАТО? Всички тези теми бяха дискутирани в края на миналата седмица в Мюнхен, където се проведе 55-тото издание на Международната конференция по сигурността. Темата дискутира в студиото на Сутрешния блок на БНТ Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 18.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност: Мотото на събирането беше "Глобалният пъзел. Има ли кой за подреди парчетата?". Общото чувство на конференцията беше, че светът минава от един период в друг период, за съжаление в по-голяма нестабилност. Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите си и усещането, че няма кой да се справи с регионалните кризи, няма кой да поведе решаването на такива въпроси като разоръжаването, изкуствения интелект, регионални и всякакви други кризи, защото, както виждаме, и Балканите са в една ситуация на нестабилност. Имаме нестабилност в Северна Африка, проблемен е регионът на Близкия Изток - всичко това е един огромен куп въпроси и като че ли няма кой да поведе световната общност към нейното решаване.

Председателят на Софийския форум за сигурност отбеляза, че на форума в Мюнхен участниците са говорили за едни и същи неща, но от различна гледна точка и е интересно да се съпоставят изказванията на Пенс и Ангела Меркел.

Йордан Божилов: Пенс говори за това, че трябва да се инвестира повече пари в отбраната, докато Ангела Меркел на практика го репликира, че парите в сигурността не са само парите в отбрана. Това е изграждане на зони на стабилност, подкрепа на държавите да могат да решават своите проблеми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари и Меган Маркъл искат детето им да учи в американско училище
Принц Хари и Меган Маркъл искат детето им да учи в американско училище
Мода от рециклирани материали в Украйна
Мода от рециклирани материали в Украйна