НОВИНИ

Експертът по сигурността Йордан Божилов: Става въпрос за организиран атентат

Атентатът в Манчестър идва в изключително критичен момент за Европа. Това коментира в студиото на "Денят започва" експертът по сигурността Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. Божилов подчерта, че атентатът се случва между изборите във Франция и Германия, а вотът в Германия според него може да предреши до голяма степен и бъдещето на Европа.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 23.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Терористичният акт е насочен срещу млади хора, основно деца. Все още е рано да се правят окончателни заключения, но според Йордан Божилов става въпрос за организиран атентат. На този етап няма информация дали устройството е било взривно дистанционно или става въпрос за атентатор камикадзе. Подозира се мъж, който е бил в сградата. За Божилов проблемът произтича проблемът от там, че във Великобритания има големи групи радикализирани хора.

Йордан Божилов, експерт по сигурността: "Ние имаме почерка от други държави - най-вече Франция - Батаклан. Тоест търсене на такива меки цели, които най-силно удрят по обществото, по морала, по разбирането за човечност, за нормалност. Все още е рано да се направят окончателни заключения, така че може да разсъждаваме на базата на това, което имаме като информация. Според мен, става въпрос за атентат, терористичен атентат, който показва един почерк на подготовка. Според данните, с които вече разполагаме относно взривното вещество - то е било и със съчми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 загинали и близо 60 ранени при експлозията в Манчестър
19 загинали и близо 60 ранени при експлозията в Манчестър
Политици, музиканти и актьори изразиха съпричастност към трагедията в Манчестър
Политици, музиканти и актьори изразиха съпричастност към трагедията в Манчестър