COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Йордан Цонев: ДПС са готови за избори и утре

Изборният кодекс е тежко потъпкване на Конституцията на България, каза в студиото на "Денят започва" зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му ДПС ще сезира Конституционния съд за редица разпоредби, касаещи технологията на изборния процес и най-вече заради задължителното гласуване "което е в абсолютно противоречие с Конституцията", каза още Цонев.

от Милена Кадийска
08:20, 12.05.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Изборният кодекс е тежко потъпкване на Конституцията на България, като се започне от задължителното гласуване, което превръща правата на българските граждани в задължение, като минете през орязване на правата на едни български граждани да гласуват, други да не гласуват и през цялата технология на изборния процес. Това е потъпкване на Конституцията и всички европейски и международни документи, каза в студиото на "Денят започва" зам.- председателят на ПГ на ДПС.

Основният проблем е лишаване на правото на български граждани в чужбина да гласуват, каза още Цонев. Той е категоричен, че ще ДПС ще подкрепи ветото на президента, въпреки, че смята, че ветото не решава въпроса, защото е "малко лицемерно". Ако не бяха протестирали 100-200 човека в Лондон или в САЩ, а бяха протестирали 5 000 човека в Анкара или Истанбул - съмняваме се, че щеше да има вето, каза Цонев.

ДПС сезира Конституционния съд за редица разпоредби, касаещи технологията на изборния процес и най-вече заради задължителното гласуване, което е с абсолютно противоречие с Конституцията, допълни още зам.- председателят на ПГ на ДПС. Той смята, че ще намерят подкрепа за това от всички политически сили, в това число и от Реформаторския блок.

Той коментира и сътресенията в управляващото мнозинство.

"От първия ден на съставянето на тази противоестествена коалиция, ние от ДПС предупреждавахме, че такава коалиция не може да генерира стабилност. Какво общо идейно имат социалистите от АБВ с реформаторите от ДСБ, какво общо имат ПФ с останалите три партии?", попита Цонев.

Той определи коалицията като аморфна, не хомогенна и то не само в идеен план, но в икономическите програми. Кое ги споява, след като нямат нито една допирна точка, попита Цонев.

"Изборният кодекс не случайно стана препъни камък, защото извади на преден план технологияата, по която съществува тази коалция - хаос" , допълни той.

Йордан Цонев все пак призна опитите на премиера и ГЕРБ да генерират стабилност. "Признавам, че ГЕРБ и премиерът са ни изненадали с много последователната политика в името на стабилността, но не са си познали партньорите. С тези партньори каквато и да е стабилност не може да има и тази коалиция ще приключи с предсрочни парламентарни избори.... ", прогнозира още зам.-председателят на ПГ на ДПС и подчерта, че партньорите, ежедневно "рекетират" ГЕРБ и всяка партия прави всичко възможно да се облагодетелства от властта за сметка на ГЕРБ.

Цонев прогнозира, че ако основен партньор на ГЕРБ стане Патриотичният фронт - "тежко и горко на ГЕРБ, на коалицията и на България".

Ние подкрепяме и продължаваме да подкрепяме всички политики, които са в полза на България, но търпението на ДПС също има граници, допълни още Йордан Цонев.

ДПС са готови за избори и утре. "Ако продължи тази нестабилност, е много по-добре да отидем на предсрочни избори", каза още Цонев.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и протестиращи на остров Лесбос
Сблъсъци между полиция и протестиращи на остров Лесбос
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)