НОВИНИ

Йордания продължава да държи границата си затворена за сирийски бежанци

Йорданската армия повтори днес намерението си да държи границата със Сирия затворена за десетките хиляди сирийци, бягащи от сраженията в южните сирийски територии, предаде Франс прес. Командващият северния йордански военен окръг генерал Халед ал Масаид заяви пред Франс прес, че властите се страхуват да не би сред бежанците да има скрити бойци.

bnt avatar logo
от БТА
16:26, 03.07.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
йордания продължава държи границата затворена сирийски бежанци

„Около 95 000 разселени сирийци пристигнаха близо до йорданската граница, след като са избягали от военните операции на сирийската армия в южните части“ на Сирия, каза генерал Халед ал Масаид.

Силите на режима на президента Башар ал Асад, подкрепени от руския си съюзник, започнаха на 19 юни офанзива с цел да си върнат бунтовническите територии на провинция Дераа, която граничи с Йордания.

Границата между Йордания и Сирия е затворена, но йорданската армия изпраща хуманитарна помощ на блокираните сирийци, като 86 нейни камиона им доставят по заповед на генерал Масаид хранителни продукти и питейна вода.

;

Въпреки призивите на ООН към Йордания за отварянето на границите, ръководството на страната потвърди, че това няма да се случи и че няма повече възможност да приютява сирийци на своя територия.

Йордания е приела по данни на ООН близо 650 000 сирийски бежанци. Властите в Аман обаче оценяват броя им на 1,3 милиона, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 17:00 часа днес ще бъде готово новото класиране за прием след VII клас
До 17:00 часа днес ще бъде готово новото класиране за прием след VII клас
Китайски войници участваха в парада за националния празник на Беларус (СНИМКИ)
Китайски войници участваха в парада за националния празник на Беларус (СНИМКИ)