НОВИНИ

Йорданка Фандъкова е тазгодишният носител на наградата „Рицар на книгата“

Йорданка Фандъкова стана рицар на книгата за 2017 г. Наградата се връчва за изключителни заслуги в областта на литературата и четенето. Почетната статуетка кметът на София получи на церемония в Музея за история на София тази вечер. Наградата се връчва за 14-и път у нас.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:29, 25.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Кметът на София беше удостоена с престижното отличие заради приноса си за обогатяване на фондовете на библиотеките в града и за дигитализирането на много заглавия и ценни ръкописи.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Това е една от най-ценните награди за мен, защото още откакто станах кмет, обявих, че една от каузите ми като кмет на София, а именно подкрепа за книгите и за четенето."

Носителят на тазгодишното звание Йорданка Фандъкова допълни, че книгата сама по себе си е богатство, затова ще продължи да стои зад каузата си, а именно да превърне София в четящ град. А тенденцията за това оказва се е положителна.

Йорданка Фандъкова: "За последната година читателите в Столичната библиотека са се увеличили с 10 хиляди, като най-радващото е, че половината от тях са млади хора под 25-годишна възраст."

За първа година регламентът за награждаване е променен и вместо няколко носители на престижното звание, тази година награденият е само един.

Василка Ванчева: "Госпожа Фандъкова в продължение на целия си стаж в Общината подкрепя развитието на българската книга."

Наградата „Рицар на книгата“ се връчва по повод Световния ден на книгата и авторското право под егидата на „Юнеско“, който беше на 23 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човечеството се готви да посрещне първия летящ  автомобил
Човечеството се готви да посрещне първия летящ автомобил
В Барселона са задържани трима души, свързани с атентатите в Брюксел
В Барселона са задържани трима души, свързани с атентатите в Брюксел