НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: В София има истинско възраждане на четенето

Имаме много последователна политика по отношение на подкрепата и стимулирането на четенето и особено на детското четене. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите" в Столичната библиотека, която е в културния календар на Столична община.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:32, 02.04.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още
йорданка фандъкова софия истинско възраждане четенето

Тя отбеляза, че през последните години Столичната библиотека се е превърнала в истински център на четенето на София и особено на детското четене. Тази тяхна работа е последователна, устойчива и дава своите резултати, каза Фандъкова и допълни, че през последните години в София има истинско възраждане на четенето. Тя посочи, че в момента в Столичната библиотека има около 48 000 читатели, а половината от тях са млади хора до 28-годишна възраст.

"Вярваме, че възрастните почитатели на книгите предават тази своя любов на децата, защото любовта към книгата започва от семейството. Ние разчитаме на родителите, на бабите и дядовците, които да се преборят с огромната конкуренция на другите видове занимания", каза кметът Фандъкова. Тя отбеляза, че е трудна задача да се преодолее конкуренцията на компютъра, таблета и плейстешъна, но не е непостижима. Съвременните деца имат нужда от нещо интересно - не е достатъчно да им кажеш, че трябва да седнат на дивана и да вземат книжката - трябва да я преживеят, да рисуват илюстрациите, да се превъплатят в героите и едва тогава те постепенно започват да проявят интерес към самото четене, посочи кметът.

Кметът отбеляза, че разчитат и на работата на училището и на детската градина, защото те надграждат това, което се случва в семейството. А това, което не се случва в семейството - за него разчитаме изцяло на детските градини и училищата, за да може да не остане дете, което да не чете книги, каза още кметът.

Председателят на УС на асоциация "Българска книга" Велизара Добрева посочи, че националната кампания за насърчаване на книгата цели да не позволи нито едно българско дете да не чете книги. Нека да направим децата си истински четящи хора, призова тя и допълни, че за седем години АБК е успяла да увлече със себе си изключително много съмишленици.

Кампанията ще се състои от 2 до 23 април 2018 г., а фокусът ѝ е насърчаване интереса на децата към четенето и книгите. Най-много усилия ще са насочени към най-ранната възраст - от раждането до седмата година, а самата кампания тази година се казва "Четем заедно, растем заедно". От АБК и фондация "Детски книги" е изработен специален наръчник за учители и родители, насърчаващ ранното детско четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия е подслонила над 900 сирийски християни в последните години
Белгия е подслонила над 900 сирийски християни в последните години
Общо 338 круизни кораби се очакват край Русе през туристическия сезон
Общо 338 круизни кораби се очакват край Русе през туристическия сезон