НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: За да пребъде държавата, българите трябва да вървят заедно

По традиция на мястото на това бесило честваме свободата си. Този паметник, който дълги години след Освобождението стоя само с купчина камъни, днес се превърна в свято място. на паметта на България. На това място преди 146 години завършва земния си път този един син на България, чиито стъпки още кънтят, чийто поглед още сепва, тревожи и задължава. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на възпоменателна церемония по повод 146 години от гибелта на Васил Левски.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 19.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Тя коментира, че въпреки всички перипетии и несгоди, въпреки малките и големи предателства, Левски не прави компромис с вярата в българския народ, способността на обикновените хора да погледнат над хляба си и да копнеят за свобода, с мечтата и каузата за свободна и независима България.

Йорданка Фандъкова: Васил Левски остава в паметта на българина като революционер, апостол, бунтовник, но и учител, защото той не само насърчава отварянето на училища, а цялото му дело представлява един недовършен урок какво означава да бъдем българи и свободни хора.

Фандъкова допълни още, че отдалечаването в различни посоки не помага на народа, защото, ако българите искат да пребъде държавата, трябва да вървят заедно и да свеждат поглед пред уроците на Апостола, пред неговата вяра. С тази вяра българските революционери преди повече от век са предизвикали мощта на Османската империя, защото тогава е нямало по-свято от тази вяра.

Йорданка Фандъкова: Левската крачка - крачката от страха към смелостта, това е неговата крачка, скок от робството към свободата, това е тази крачка, която Левски ни учи да правим, когото сме заедно и работим за общото дело, надмогнали дребната суета на деня.

Тя каза, че в днешно време хората все по-малко се замислят за тежестта на истината и често забравят кой какво е свършил и припомни думите на Апостола, че "не думи, а дела трябват".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 350 000 зрители гледаха първия епизод на Денят на бащата
Близо 350 000 зрители гледаха първия епизод на "Денят на бащата"
Румен Радев: С вярата и волята Левски събуди цял народ и го поведе към свободата
Румен Радев: С вярата и волята Левски събуди цял народ и го поведе към свободата