Йоурова: Няма натиск върху никоя държава да ратифицира Истанбулската конвенция

Няма натиск върху никоя държава да ратифицира Истанбулската конвенция, но тя би помогнала за по-голяма защита на жените и децата от насилие. Това заяви на дискусия в София еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова. Тя отново обясни, че документът не съдържа текстове за приемане на трети пол или еднополови бракове.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 00:38 мин.
По света
Йоурова: Няма натиск върху никоя държава да ратифицира Истанбулската конвенция

Еврокомисарят Вера Йоурова защити Истанбулската конвенция и посочи, че тя е практически ориентирана и насочена срещу насилието, и че не съдържа никакви рискове за традиционните семейни ценности. В отговор на въпроси, тя отхвърли твърденията, че в нея се съдържа джендър идеология.

Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, защита на потребителите и равнопоставеност между половете: Ние не оказваме натиск върху никоя държава. Аз се опитвам да убедя страните да ратифицират Истанбулската конвенция, защото дълбоко в сърцето си вярвам, че тя може да промени нещата по отношение на насилието над жени и деца. Тя не въвежда трети пол и еднополови бракове. Бих искала Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана във всяка страна-членка, но ако страните приемат законови мерки, които ще помогнат на жертвите на насилие, аз ще приема липсата на ратификация.

Еврокомисарят каза още, че за насилието трябва да се говори. И че една от всеки три жени в Европа е била жертва на някаква форма на насилие.

Да, аз съм била жертва, случи се на обществено място и хората, които минаваха не ми помогнаха.

Еврокомисарят цитира данни, според които само 15-20 процента от жертвите на изнасилвания съобщават за престъпленията, защото те се чувстват виновни, вместо извършителите.

Топ 24
Най-четени