НОВИНИ

Юбилеен сезон за симфоничния оркестър на БНР

В своя 70-и юбилеен сезон симфоничният оркестър на Българското национално радио предлага на своите почитатели изискана програма от класически концерти. Тази събота в зала "България" радиосимфониците заедно със смесения радиохор ще изпълнят за своята публика един рядък шедьовър - Немският реквием на Йоханес Брамс. Солисти са младото сопрано Ралица Ралинова и световнопризнатият български баритон Кирил Манолов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:39, 27.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Две големи житейски загуби лежат в основата на Немския реквием на Брамс - смъртта на неговата майка и на приятелят му Шуман. Брамс не използва обичайният за това произведение латински текст на заупокойна меса. Вместо това той сам подбира свещени текстове на немски, следвайки традицията на Лутеранството. Произведението привлича диригента Григор Паликаров точно с тази своя уникалност

Григор Паликаров - диригент: Това е най-мащабното му произведение за солисти хор и оркестър, която той пише може би 12 или 13 години - много дълго. В него симфоникът Брамс присъства съвсем ярко, но в него присъства и камерния композитор Брамс, и интимният Брамс, който въздейства на най-тънките струни.

Винаги е удоволствие за публиката да чуе у дома баритонът Кирил Манолов. Въпреки активната си световна оперна кариера той намира време да присъства и в родните концертни зали. Певецът не крие, че този тип музикални творби силно го привлича.

Кирил Манолов: Защото ти дава възможност за един друг вид музициране, за едно прибиране на гласа, игра с динамиките, което ти дава една много добра техника и за в бъдеще в мои оперни партии виждам места, в които ще използвам това, което правя тук.

Реквиемът на Брамс не е насочен към душите на починалите, а към тези на живите. Музиката му трябва да преведе сърцата през безнадеждното чувство на загубата към усещането за въздигане и просветление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмов празник на Басарбовския скален манастир край Русе
Храмов празник на Басарбовския скален манастир край Русе
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска