НОВИНИ

ЮНЕСКО с форум в Париж за бежанската криза

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри в Париж мащабен форум, посветен на бежанската криза и решаването на проблема с детската миграция. На срещата бяха обсъдени конкретни практики за осигуряване на по-добър живот, работа, образование и човешки права за бежанците.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
19:27, 09.05.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

244 милиона мигранти са напуснали държавите си до момента, бягайки от войната и конфликтите там, 20 милиона от тях само в рамките на 2015 г. като все по-нарастващ е броят на майките с малки деца. Над 1 милион са достигнали Европа по вода, рискувайки живота си. 4000 от тях са намерили смъртта си през 2015 г., други 1300 от началото на тази година. На фона на тази мрачна статистика, обявена от Форума, генералният директор на ЮНЕСКО подчерта, че светът не може и не трябва да остане мълчалив пред тези трагични факти. Мигрантите не са тежест и заплаха - те са реалност и отговорност каза още Бокова и призова за повече солидарност.

Тежкият проблем с бежанската криза трябва да бъде решаван глобално и нито една страна в света да не бъде оставяна да се справя сама. Това бе едно от основните послания на днешния форум.

Представителите на местната власт в много градове от Европа и света подчертаха, че в този момент всички трябва да са единни, да говорят и да напомнят за важността на моралните ценности и на човешките права. Те разказаха за конкретни решения в посока по-добър живот за мигрантите, водещи до реални резултати и до показване на това, че толерантността работи и, че единството в многообразието не е мит, а ежедневна практика.

;

- Вчера бяхте официален гост на френския президент на честванията на френската република тук в Париж, днес е Денят на Европа, на фона на все по разрастваща се глобална криза г-жо Бокова, какво е значението на този ден?

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО: "За нас, за ЮНЕСКО този ден е повод да се върнем към нашата история. Преди повече от 70 години ЮНЕСКО беше създадена за да строи защитата на мира в умовете на хората. И мисля, че днес когато виждаме конфликти, бежанска вълна, нарастване на нетолерантността, на ксенофобията, на расизма даже бих казала, ние отново трябва да си зададем въпроса как да направим така, че да постигаме мир, да има толерантност, взаимно уважение, уважение на човешките права, това, което ние правим ежедневно, работейки с бежанците, с младите хора най-вече, за да може да възстановим това уважение на ценностите, на човешкото достойнство и права, което е в основата на нашата дейност".

Изкуството за мира е мотото на голяма изложба в сградата на ЮНЕСКО открита днес от Ирина Бокова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безстопанствено помещение - обект на бежански и вандалски набези
Безстопанствено помещение - обект на бежански и вандалски набези
До два месеца къщата на Яворов става държавна собственост
До два месеца къщата на Яворов става държавна собственост