Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и другите членки от Източна Европа, че ще помогне за премахването на „напълно неприемливата” продажба на хранителни продукти с по-ниско качество на техните вътрешни пазари. Източноевропейците се оплакаха от „апартейда с храните” и от това, че производителите ги третират като „кош за отпадъци на Европа” и намаляват количеството на съставки в широк спектър основни стоки.

Производителите твърдят, че критиките са неоснователни, и изтъкват, че всичко опира до различните вкусове, а не до съдържанието на хранителните стоки. Юнкер обаче настоя, че проблем наистина има и той трябва да бъде решен.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Не ми харесва идеята, в Европа да има втора категория граждани. Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ.
Словашкият премиер обяви драстични мерки за борба с двойния стандарт при храните

Словашкият премиер обяви драстични мерки за борба с двойния стандарт при храните

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо заяви, че е време словашкия народ да получи правото на храна се еднакво качество като това в другите ев...

Фицо, който миналата седмица описа проблема като „международен скандал”, каза, че приветства ангажимента на Юнкер да реши въпроса.

Роберт Фицо, минисър-председател на Словакия: За мен най-важният факт е, че Комисията и председателят ѝ приемът, че проблемът съществува и че председателят обеща да отдели внимание на това.

„За някои може да изглежда нелепо”, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е „сериозен политически проблем”, подчерта словашкият премиер.

Министърът на земеделието повдигна въпроса за двойния стандарт при храните

Министърът на земеделието повдигна въпроса за двойния стандарт при храните

Производството на продукти с двойни стандарти е нелоялна търговска практика, която трябва да бъде преследвана и санкционирана от националните власти....