COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Юнкер: "Време е британският парламент да каже какво иска за Брекзит"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е време британският парламент да изясни какво иска от Брекзит.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:23, 01.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За люксембуреца Жан-Клод Юнкер посещението в Саарбрюкен, главния град на провинция Саарланд е почти като на домашен терен. Люксембург е отдалечен само на 100 км. Пред местния парламент той подчерта за пореден път необходимостта от европейско единство.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Европа е най-малкият континент. Европейският съюз се простира на 5,5 млн кв.м. Директни съседи са турците, руснаците - 17 и половина, 20 и половина млн кв.км. Има ли още въпроси? В икономически план сме били по-добре, а и в демографски не сме във върхова форма. Затова не е моментът сега за връщане към националните единици. Сега е моментът заедно да градим бъдещето си.
;

Жан-Клод Юнкер се обяви „за" разумния патриозъм и срещу „глупавия" национализъм. Той изрази съжаление в речта си пред парламента в Саарбрюкен, че Европейският съюз не е имал възможност да изрази аргументите си във Великобритания преди гласуването на референдума за Брекзит.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Никой не знае сега, на къде води пътят. Знаем, какво не иска британския парламент. Какво иска обаче, до сега не стана ясно. Един сфинкс е отворена книга в сравнение с британския парламент. Ние трябва да накараме сфинкса да говори. Дългото мълчание трябва да свърши.

Председателят на Европейската комисия даде надежда на проекта „Европейски университет". За тази престижна титла, обвързана с дотации от 5 млн. евро Софийският университет „Св. Климент Охридски" кандидатства заедно с висшето учебно заведение в Саарбрюкен и литовския университет в град Каунас. Юнкер определи шансовете като максимални, ако решението се взима от този състав на европейската комисия.

Топ 24
Най-четени
Борисов изпраща правителствения самолет да прибере група деца, блокирани в Ломбардия
Борисов изпраща правителствения самолет да прибере група деца, блокирани в Ломбардия
Йенс Столтенберг: НАТО с повече учения в Черно море
Йенс Столтенберг: НАТО с повече учения в Черно море