НОВИНИ

Юридически ход ли е решението на "Кеймбридж Аналитика" да обяви фалит?

Във Великобритания разследването срещу служители на "Кеймбридж Аналитика" ще продължи, независимо, че вчера компанията обяви, че прекратява дейността си. От Комитета на британските адвокати обявиха, че дейността на директорите и някои служители ще бъде разследвана. Фирмата се оказа в центъра на скандала със злоупотреби на лични данни на потребители от Фейсбук.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:32, 03.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Два месеца след скандала със злоупотреби с лични данни на потребители на Фейсбук, Кеймбридж Аналитика прекратява дейността си.

От компанията обявиха, че са били оклеветени и независимо от усилията да защитят името си, са изгубили клиентите си. И за това са били принудени да обявят несъстоятелност. Решението вече е в сила и фирмата започва процедура по фалит.

Деймиън Колинс, председател на Комитета на адвокатите във Великобритания: Трябва да сме сигурни, че това не е опит за бягство и че тези компании не спират работа, за да избегнат разследването срещу тях за използването на лични данни. Както и за законността и етиката на техните практики. Разследването ще продължи. Ние трябва да знаем какво се е случило. Много е лесно да затвориш една компания, а нейните служители да се появят на друго място заедно с всички данни и контакти, които вече притежават.


;

Кеймбридж Аналитика е обвинена, че е използвала данни от профилите на 87 милиона потребители на Фейсбук. Информацията е послужила при президентските избори в САЩ и референдумът за членството на Великобритания в ЕС. Анализирани са били профили на потребители, които са се колебаели за кого да гласуват.

След скандала Фейсбук започна да затяга мерките за сигурност. Вчера основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг отново увери, че няма да бъде допуснато подобно използване на лични данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апелативният съд остави в ареста Йордан Исаев, който рани двамата полицаи на мач
Апелативният съд остави в ареста Йордан Исаев, който рани двамата полицаи на мач
​Силни бури връхлетяха Хърватия и Босна
​Силни бури връхлетяха Хърватия и Босна