Нови детайли около шпионския скандал от вчера. След разпитите на част от ръководството на движение "Русофили", пред БНТ говори един от задържаните. Бившият главен редактор на вестник ,,Дума" Юрий Борисов заяви, че според него целта на разследването е сплашване. Той отрече движението да е получавало финансиране от Русия.

Бившият главен редактор на вестник ,,Дума" е разпитван в следствието близо четири часа. Разследващите са иззели от дома му неговия компютър, мобилен телефон, документи, както и поздравителен адрес от руския патриарх до движение "Русофили". Пред БНТ Борисов заяви, че разследващите са търсели отговор на два въпроса - взимал ли е пари от олигарха Константин Малофеев и генерал Леонид Решетников, както и дали им е давал информация, свързана с България.

Юрий Борисов, бивш главен редактор на вестник „Дума": Контакти с генерал Решетников едва ли не предпоставят потенциално престъпление. Това е отвратително внушение, което се прави. Да, познавам го. В приятелски отношения сме. Не съм го чувал и виждал повече от година и половина.

Оказвана ли е финансова подкрепа на организацията?

- Не, не, не." Аз нямам информация Русия да финансира НПО или партия.

След разпита Борисов си е тръгнал от следствието без обвинение, в качеството си на свидетел по разследването.

Юрий Борисов, бивш главен редактор на вестник „Дума": Това според мен е сплашване на цялото национално движение Русофили, на хората, които имат активна позиция, която не одобрява външната политика на България. Мисля, че това е и елемент от нагнетяването на отрицателните взаимоотношения между Москва и София.

Засега МВР и службите остават лаконични по случая.

Асен Тутеков, Държавна агенция ,,Разузнаване": Когато дойде подходящият момент, ще научите всичко необходимо.
Разследване за шпионаж - коментар на Петър Волгин и Румяна Коларова

Разследване за шпионаж - коментар на Петър Волгин и Румяна Коларова

Заформя се някакъв изключително от една страна абсурден, а от друга страна - опасен скандал, защото обществото не може да бъде карано да знае всички ю...

Сигналът от вас ли идва?

Няма нищо да кажа повече. Моля да имате търпение.

Според някои това е провокация, вие съгласен ли сте?

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Всеки има право на собствено виждане. Основният принцип на демокрацията е свободата на словото и на мненията, на изказванията, стига да не засягат правата на друг.

Действията на МВР , ДАНС и прокуратурата продължават.