За 120 000 пенсионери ще има безплатни противогрипни ваксини

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Четири щама на вируса ще ни атакуват тази зима. Страната ни е на едно от последните места в Европа по брой на закупени ваксини.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
преди 5 месеци
Чете се за: 00:46 мин.
Животът

За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип, предвижда програма на здравното министерство.

Ако са безплатни, ще сложа, защото ние сме пенсионери с намален бюджет.
Ще има ли за всички, не наште и ваште пак. Хубаво е, когато се пусне, да има за всички.

Тази есен има осигурени ваксини за 120 000 души или за 10% от пенсионерите. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар. Очакваше се ваксинациите да започнат още в началото на октомври, но заради проблем с фирмата доставчик това ще стане с малко закъснение.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Поради чисто технически причини с доставките, това ще започне някъде втората половина на октомври, по-вероятно до края на месеца, но нищо фатално, и ноември и декември да се осъществи имунизацията е точно навреме.

1257 души в страната са заболели от грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица, по данни на Националния център по заразни болести.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Последните няколко години обикновено се сблъскваме с епидемия втората половина на февруари, разбира се, гаранция няма, може да бъде и по-рано и по-късно.

Четири щама на вируса се очакват тази зима - Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата. Ваксината помага за по-лекото протичане на заболяването и се препоръчва най-вече за възрастни и хора с хронични заболявания.

Топ 24
Най-четени