НОВИНИ

За 20 години броят на личните лекари у нас е намалял с над 40%

С над 40 процента е намалял броят на личните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Проблем с липсата на лекари има в цялата страна, но най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София.

bnt avatar logo
от Таня Матева
12:11, 15.12.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Сред тях е д-р Елена Отонова, която има практика в село Тополово. Обслужва още две села - Добралък и Яврово, които са високо в планината.

Д-р Елена Отонова - общопрактикуващ лекар: Оновните трудности са транспортът, пътят особено при зимни условия и времето, което ти отнема пътуването.

Пациентите на д-р Отонова са около 1400.

Една от тях е Златка Тиледжикова от съседното село Леново, където лекар няма.

Златка Тиледжикова: Когато се наложи-пътувам, да. То нямаме редовно рейсове, но нямаме лекар. Искаме до кмета ходим, искаме лекар, но не идва, никой.

Ако д-р Отонова обаче реши да прекрати практиката си, тя трябва да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано.

Д-р Елена Отонова - общопрактикуващ лекар: Всеки си решава как да уведоми сам, било то лично като идват на преглед при него, било по телефона.
Мария Шаркова - адвокат по медицинско право: За съжаление няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат информирани и обикновено пациентите разбират за това обстоятелство когато са болни, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си лекар и разберат, че всъщност той вече няма практика.

По информация от Здравната каса в Пловдивска област през юни близо 12 500 пациенти са сменили личния си лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца и възрастни приготвиха заедно коледни баници
Деца и възрастни приготвиха заедно коледни баници
Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли
Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли