НОВИНИ

Какво пише в Истанбулската конвенция?

Обсъждането на Истанбулската конвенция предизвика остър дебат в политическите среди като дори от Патриотичния фронт излязоха с нарочна декларация, в която се обявяват против гласуването й. Причината за спора са твърденията, че в нея съществува понятието "трети пол". В студиото на "Денят започва" темата коментираха журналистката Юлияна Методиева и Искрен Веселинов, зам.-предс. на Обединени патриоти и ВМРО. По думите на Методиева в конвенцията не става дума никъде за понятието "трети пол", а как да се разследва насилието при жените. Веселинов коментира, че от Обединени патриоти нямат претенции по текстовете за насилието, а за формулировките, които позволяват претенции от самоопределящи се по друг начин като пол.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 04.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Юлияна Методиева, журналист, юрист, експерт, съосновател на Българския хелзинкски комитет: Какъв е този "трети пол" и въвеждане на някакви измислени страхове и излишни думички, с които хората от ВМРО се опитаха да прикрият не добрите си познания по английски и да търсят в тази дума "gender", която се превежда като пол, основание отново да конструират у българина опасност, която идва от хората, които заработват своите пари с внасяне. Темата не е третият пол, а насилието срещу жените,която конвенцията настоява да бъде инкриминирана, за да може да бъде разследвана. Жените нямат достатъчно кураж да се жалват за това,което се случва в живота им. Конвенцията въвежда, че когато има насилници трябва адекватно разследване. Тя дава силни инструменти за защита на хора,претърпели насилие.
Искрен Веселинов, зам.-предс. на Обединение патриоти и ВМРО: В конвенцията има текстове за насилието, които са безспорни. Има обаче една нишка, която се е появила не случайно в тази конвенция, която нас ни притеснява. Става дума при дефиницията за "пол" и небрежно въведеното на едно място "социален пол" и системно въведена в цялото тяло на конвенцита грижа за това да бъдат разрушавани стереотипните роли на мъжа и жената в даденото обществото. Когато ти казват, че пол означава социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжа и жена, възниква въпрос. Ако едно общество смята, че някой е жена, той става жена, ако смята, че е мъж, той става мъж.Ние не смятаме, че трябва да подминаваме тихомълком поредната възможност за тези хора да черпят основания за конвенцията си. Тук пише, че има социален пол, различен от мъжки и женски, и това ни притеснява.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш кмет отглежда античен сорт вино
Бивш кмет отглежда античен сорт вино
Жена е блъсната и убита на Околовръстния път, шофьорът избягал
Жена е блъсната и убита на Околовръстния път, шофьорът избягал