НОВИНИ

“За” и “против” кръстосаното донорство

България е на едно от последните места в Европа по трансплантации на бъбрек. Най-важният проблем пред трансплантолозите у нас остава намирането на донор от години. Въпреки че броят на трансплантациите постепенно се увеличава, много от въпросите остават.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
10:19, 18.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още
Проф. д-р Емил Паскалев, началник Клиника по неврология – Александровска болница: Приоритет е трупното донорство, защото в България то все още не е достатъчно. То трябва да осигурява много по-голям брой трансплантации отколкото сега. Освен, че се развиват нещата в тази посока, ние трябва да развиваме и другите възможности, една, от които е кръстосаното донорство.

Кръстосаното донорство засяга пациентите, при които е установена несъвместимост между нуждаещия се и неговия роднина, който иска да дари свой орган. Тази форма на живо донорство дава възможност роднина на един пациент да дари орган на друг пациент, с когото има по-голяма съвместимост, а роднина на втори пациент дарява орган на първия, като говорим най-често за бъбречни трансплантации.

Ако тази форма на донорство беше възможна у нас, пътят на Галя вероятно би бил по-лек. Когато е на 26, в следствие на диабет, тя губи зрението си и започва битката с бъбречната недостатъчност. Чака 9 години преди да й се направи трансплантация във Франция.

Вижте още за "забраненото“ лечение в репортажа на Велианна Кашева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецуела вече не е страната с най-евтин бензин
Венецуела вече не е страната с най-евтин бензин
Протест срещу Ево Моралес отне живота на шестима души
Протест срещу Ево Моралес отне живота на шестима души