В столичния квартал "Надежда" бликна минерален извор по време на сондаж за въглища. Оказва се, че е по-топла от тази в чешмите при банята в София. Вече има и план за изграждането на басейн около извора.

София

Каптажът на новия минерален извор се намира в двора на училище "Адам Мицкевич". Градусите на водата са 55, много повече от тези, които са в централната част на София.

Здравко Здравков - главен архитект на София: Намираме се пред един сондаж, който е правен през 86 година. Не е включван в експлоатация и вследствие на дългогодишното експлоатиране на сондажа беше затлачен с кал и глини. Миналата година със съдействието на сондьори успяхме да почистим 120 метра от сондажа, реално в момента дълбочината му е в пълната си първоначална експлоатационна годност от 640 метра. За щастие, водата, която тръгна, е с хубав дебит с около 4-5 литра в секунда и с температура от 50-55 градуса. В момента правим всички радиологични, микробиологични и лабораторни изследвания, за да можем да уверим, че водата е годна за пиене и за ползване и да намерим начин да я включим в експлоатация за в бъдеще.

Според него това е един водоносен хоризонт. "Ние се намираме в територията на Софийското плато. Наличието на минерални води в цялото плато е огромно. Наблизо са още няколко сондажа. Трябва да направим така, че сондажите, които имаме, да ги включим постепенно в експлоатация", допълни архитектът.

Задачата е този сондаж да бъде включен в проект за басейн, който се намира зад училището. Теренът е изцяло общинска собственост и при наличието на качествена минерална вода може да бъде включен в проекта, който се разработва по европейски проект за зелен коридор, обясни Здравко Здравков.

Хидролог: Това откритие е на повече от 30 години, много е хубава тази инициатива, че започваме този национален ресурс да го използваме, защото това наистина е едно национално богатство, дар от природата. Когато има взаимодействие между институции и специалисти, се получава този резултат.

Според хидролога, ако водата не става за пиене, то със сигурност ще става за лечебни нужди. По -скоро за балнеология ще се използва водата според него.

В рамките на месец и половина ще излязат резултатите.

"Първоначално приоритетите на Столична община са за използване за лечебни и спа процедури, ако не става в това си качество, ще се ползва като геотермия", допълни Здравко Здравков.