НОВИНИ

За Коледа виенчани подаряват книги

335 млн. евро ще похарчат жителите на австрийската столица за Коледа. Проучване, направено по поръчка на Стопанската камара на Виена, показва, че виенчани обичат да купуват подаръци. 90 процента от тях, тоест 1,5 млн. души, са планирали да купят от осем до девет подаръка което означава, че под коледните дръвчета ще има над 12 млн. красиво опаковани подаръка.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:24, 25.12.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света
коледа виенчани подаряват книги

Планираните разходи за коледни подаръци са на миналогодишното високо ниво – очакванията са, че виенчани ще отделят средно по 350 евро от бюджета си са коледни подаръци. За 50 процента от анкетираните, а това е повече отколкото през миналата година, купуването на коледни подаръци има голямо значение. Виенските търговци поглеждат към коледната търговия тази година с премерен оптимизъм. 28 процента очакват покачващи се обороти по Коледа в сравнение с 2018 г., 60 процента разчитат да достигнат високото ниво от миналата година, а 20 процента очакват леко намаление на продажбите.

На първо място сред предпочитаните подаръци отново са книгите. 48 процента от анкетираните ще сложат книги под коледното дърво. Ваучерите продължават да са на второ място в класацията за 38 процента от анкетираните. Дрехите като подарък и тази година запазват 3-то място преди играчките. Сред предпочитаните коледни подаръци са козметика, бижута и билети за концерт или опера и театър. Оказва се, че парите в брой не излизат от мода като коледен подарък и 20 процента ще подарят именно пари.

Виенчани продължават да се вдъхновяват за избор на подарък по търговските улици и смятат да ги купят в центъра на града или в кварталите, в които живеят и работят, но информацията в интернет играе все по-важна роля. Две трети от анкетираните са заявили, че правят избора си в интернет, 38 процента от участвалите в проучването ще купят подаръците онлайн. Онлайн пазаруването е предпочитано сред хората на възраст между 15 и 29 години. Стопанската камара на Виена провежда информационна кампания под мотото "Който обича Виена, пазарува във Виена!". Целта на кампанията е да се подкрепят местните производители и търговци, тоест тези, които плащат данъци във Виена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски мотористи с благотворително шествие за Коледа (СНИМКИ)
Пловдивски мотористи с благотворително шествие за Коледа (СНИМКИ)
Премиерът и президентът поздравиха българите за празника Рождество Христово
Премиерът и президентът поздравиха българите за празника Рождество Христово