НОВИНИ

Засега към България няма искане за повече кораби на НАТО в Черно море

Украйна прекратява Договора за дружба, сътрудничество и партньорство с Русия от 1 април 2019 г. Решението беше взето от украинския парламент с мотива, че продължаването на договора е невъзможно заради "въоръжената агресия на Русия". А CNN съобщи, като се позова на свои източници, че Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия към Украйна в Керченския проток. За момента към България няма отправена информация или искане за увеличаване на партньорското военноморско присъствие в Черно море, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Александър Марков
от Александър Марков
16:09, 06.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Засега няма постъпила информация към България за разполагането на военни кораби в Черно море, коментира военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Нямам информация да е постъпило искане за засилване на присъствието на НАТО. Истината е, че през последната година е имало присъствие на ротационен принцип на НАТО-вски кораби, но за някакви извънредни искания към България или към Българския военноморски флот, аз подобна информация нямам.

Каракачанов допълни, че присъствието на кораби на нечерноморски държави в Черно море се регулира с Конвенцията от Монтрьо - за 21 дни, или 3 седмици.

БНТ: Каква е нашата оценка за ситуацията в момент в Черно море, има ли повод за притеснение?

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Ситуацията в Черно море е напрегната. Тя всъщност е такава от 2014 г. от ситуацията след Крим. Но по инцидента, който е между Руския и Украинския флот, ситуацията е доста по-ескалирала, динамична, да използвам някой по-дипломатичен термин.

Сега в Черно море се намират НАТО-вски сили за учение, което е приключило в края на ноември. България и към момента участва във военноморско учение, но в Средиземно море, допълни началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Корабите, по думите му, ще останат до края на годината.

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: В НАТО се изпълняват решенията на представителите на Началниците на отбрани във Военния комитет на НАТО и там решението го знаете, както и политическото решение на всички държави - да се намали напрежението между Русия и Украйна, да се върнат военнослужещите, да се върнат плавателните средства. Такава е и позицията на Военния комитет на НАТО.

Всички военни кораби, които получат разрешение за влизане в Черно море, трябва да уведомят за това Турция 15 дни предварително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна ли е коледната украса във Варна?
Опасна ли е коледната украса във Варна?
Падналата оградата по границата ни с Турция ще бъде ремонтирана до седмица
Падналата оградата по границата ни с Турция ще бъде ремонтирана до седмица