Хора от Благоевград и малките населени места в общината настояват да се направят промени в транспортната схема на областния център. Те искат да се открие нова автобусна линия, маршрутът на която да преминава в района на автогарата и двете болнични заведения в града. Според тях пускането на градски траспорт по това направление ще направи по-бързо и евтино придвижването им до най-голямото болнично заведение в областта. Сега често на хората от далечните квартали се налага да ползват таксиметрови услуги, които са близо три пъти по-скъпи от градския транспорт.

Благоевград

Сериозни затруднения с транспорта от автогарата до района на поликлиниката имат и хората от по-малките градове или села в областта, които пристигат за лечение или преглед при специалист в една от двете болници в града. Ако здравословното им състояние е добро, те могат да вървят пеша, при други обстоятелства обаче се налага да ползват таксиметровите услуги, които предлагат превозвачите в града.

“С таксито е скъпо 2 и косур оттука от гарата до тука.”

“Най-близко на "Ален мак" може да спрат и пак трябва да дойдат пеша, но ако е в тежко състояние пак трябва да хване такси. Всеки няма възможност да пътува с такси.”

“Според възможностите. Кой как намери. Преди имаше автобус, ама защо го махнаха незнам.”

От Общината в Благоевград заявиха, че преди няколко години е имало линия, която е обслужвала района около поликлиниката, болницата, Югозападния университет и новият квартал „Освобожниние“, но е спряна, защото автобусите са пътували почти празни. Сега обаче хората са настояват да се направят промени в транспортната схема в града.

“Нека да има на всякъде автобуси, не е казано само за центъра.”

“От автогарата до поликлиниката трябва да има това е важен маршрут.”

Възможност да се пусне нова автобусна линия, която да преминава по маршрута от автогарата до болничните заведение в града има - съобщиха от Общината. Но откриването ѝ зависи от това колко хора реално ще ползват услугите на градския транспорт по направлението. От общинския пресцентър обясниха, че през следващата година ще се проведе процедура за избор на превозвач и тогава ще бъдат предложени и разгледани нови транспортни схеми и маршрути.