НОВИНИ

За ползите и вредите от кафето

Кафето е актуална тема в ежедневието ни. Чисто или с мляко, дълго или късо, кофеиновата напитка продължава да бъде любима на милиони. Дали да го пием сутрин, дали то е вредно за нас или пък всъщност ни помага. Наш репортер се свърза с диетолог, кардиолог, невролог и кафе експерт, за да разбие или да подкрепи твърденията за кафето.

bnt avatar logo
от Ивана Иванова
09:42, 02.12.2017
6542
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Според експерти кафето не вреди, а всъщност ни помага и съдържа много антиоксиданти.

д-р Валентина Гайкич - кардиолог: В него се съдържа допамин, който дори се използва и при лечение на паркинсон. Също и от Алцхаймер, редуцират се тези плаки, които се образуват в мозъка, които предизвикват Алцхаймера и кафето подобрява паметовата функция на мозъка.

Ако страдаме от сърцебиене, д-р Гайкич ни препоръчва кафе с по-ниско съдържание на кофеин.

д-р Валентина Гайкич - кардиолог: Друга причина за сърцебиене от кафе, това е при хора, които не пият редовно кафе, а пият инцидентно. Тоест техния организъм не е свикнал с кафето.

Диетолозите пък дават точна формула за препоръчителна дневна доза.

д-р Велислав Георгиев - диетолог: Препоръчва се 5 мг кофеин на килограм телесно тегло. Например, 1 кафе еспресо има между 70 и 80 мг кофеин. Тук, обаче, трябва да се обърне внимание на това как действа на стомаха, на стомашно-чревния тракт. Кафето на гладно може да предизвика гастрит.
;

Други проучвания твърдят, че повечето хора пият кафе заради пристрастяването си към него.

акад. проф. д-р Иван Миланов - председател на Българско дружество по неврология: Кафето действа върху определени рецептори в мозъка и в нервната система изобщо. С това се обяснява и неговия ефект върху паркинсоновата болест. И когато една субстанция действа върху рецептори винаги може да се получи пристрастяване. Ако консумираш големи дози кафе, пристрастен си към него и го спреш внезапно възниква главоболие, което се дължи на спирането на кафето.

Един от най-добрите експерти в Италия ни отговори на въпроса кое е идеалното кафе.

Алесандро Сфорца - експерт и производител на кафе: Смесването на видовете Робуста и Арабика е перфектното балансирано еспресо. От него можете да получите най-добрия аромат и плътност. Добавянето на мляко е създадено, за да задоволи нужните на тялото от сутринта до обяд. Да добавиш мляко е полезно, а и зависи от страната, в която си. Има страни, които харесват еспресо с мляко, има и страни, които харесват еспресото чисто. В Италия 80% на консумацията на кафе е с мляко. Важното при всички случаи е когато добавяш мляко все още да усещаш вкуса на кафето.

Консумацията на повече от три чаши кафе дневно не е свързана с вреди, така че се насладете на сутрешното си кафе без вина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пъзел-стая за шестокласници в Плевен
Пъзел-стая за шестокласници в Плевен
Варна ще има ново архитектурно осветление
Варна ще има ново архитектурно осветление