НОВИНИ

За пръв път филмът „Възвишение“ беше представен пред публика

Предпремиерата се състоя във възрожденския град Котел. Филмовият проект е дело на режисьора Виктор Божинов и оператора Антон Бакарски. „Възвишение“ се базира на едноименния роман на придобилия популярност през последните години писател Милен Русков, а БНТ е копродуцент.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
23:00, 01.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Филмът „Възвишение“ преплита исторически факти с художествена измислица. В основата на филма е историята за Арабаконашкия обир осъществен от Димтър Общи и неговите сподвижници. Трагикомично приключение, интриги, подлост, предателство могат да се видят във филма, но в крайна той е за българския дух, коментира режисьорът Виктор Божинов.

Виктор Божинов, режисьор на филма „Възвишение“: Тук става дума за хора. Както и в книгата, филмът не е патриотичен в този класическия смисъл, в който политиците жонглират с него, и смятам, че това е едно от много силните му качества. Надявам се, че сме се справили със задачата добре.

Един от главните персонажи е Гичо. Ролята е поверена на Александър Алексиев.

Александър Алексиев, актьор: Гичо учи на една доброта, да се погледнеш себе си, да си направиш един лек скенер къде си, какво правиш с живота си, с какво помагаш за средата, в която живееш, и напомня, че наистина от нас зависят изключително много неща.

Снимките са продължили девет месеца, като трудности пред екипа не са липсвали.

Антон Бакарски, оператор: Филмът е сниман зимата. Спомням си началото беше минус 15 градуса, пролетният период, кал до колене, едва сме ходили. Но целият технически екип през всичките тези периоди беше зад идеята и зад филма.

Първата среща на „Възвишение“ беше в град Котел

Виктор Божинов, режисьор на филма „Възвишение“: Честит празник! Искам специално да благодаря на кмета - г-н Каранашев, първата прожекция на филма „Възвишение“ по романа на Милен Русков да бъде именно в град Котел.

Филмът „Възвишение“, чийто копродуцент е БНТ, тръгва по екраните в страната на 10-и ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентаторът от Манхатън бил вдъхновен от видеа на Ислямска държава
Атентаторът от Манхатън бил вдъхновен от видеа на "Ислямска държава"
Григор Димитров продължава в третия кръг в Париж
Григор Димитров продължава в третия кръг в Париж