НОВИНИ

За пръв път от години Луковмарш не се състоя

След забрана от Столичната община тази година Луковмарш не се състоя. Привърженици на генерал Христо Луков единствено се събраха тази вечер пред къщата, в която е живял в София и поднесоха венци и цветя. По-рано в столицата се проведе антилуков марш, разрешен от общината. И двете събития минаха без инциденти.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:32, 22.02.2020
6007
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

В България от 2003 г. насам организацията Български национален съюз "Еделвайс" провежда Луковмарш, който винаги е бил забраняван от Общината за провеждане, но организаторите намираха пролука в закона и го провеждаха. Тази година за първи път марш нямаше, а се проведе само церемония пред дома на генерал Луков, която е разрешена от управата на София.

Още през април миналата година от Българския национален съюз поискаха да им бъде разрешено шествие, но Столичната община забрани. Последва обжалване и Административният съд в София отмени забраната на общината. В последствие през август миналата година Столичната община разреши само церемония пред къщата на генерал Луков.

На паметната плоча на дома, в който е живял ген. Луков, е написано, че той е герой от Първата световна война, министър на войната и водач на Съюза на българските национални легиони. Тук е живял и е бил убит през 1943 година.

По-рано днес в центъра на столицата се проведе разрешено от Столичната община шествие срещу Луковмарш. Със скандирания "Не на фашизма" и "Не на страха" участниците в него преминаха през центъра на столицата.

И двете събития днес бяха съпроводени с много полиция, която ги охраняваше. И при двете събития имаше голямо присъствие на чужди граждани от Северна Македония, Румъния, Гърция.

Вчера полицията на летището в Дортмунд спря 9 крайнодесни германски граждани ,които са искали да летят за София. Временно са им били отнети паспортите за да не заминат от други летища .Подозренията са, са искали да участват в Луков Марш в София.

Прокуратурата поиска заличаване регистрацията на Български национален съюз "Еделвайс", който организира Луковмарш, но Софийският градски съд все още не се е произнесъл по това заличаване.

За първи път от 17 години благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луковмарш, пише в позиция на Министерството на външните работи. Ето пълния текст:

Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и Луковмарш. В днешния ден България няма нужда от Луковмарш, от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност.

Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на Луковмарш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия.

Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии.

МВнР на Република България приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на Луковмарш. Подкрепяме действията на Софийска община и на правоохранителните органи по охрана обществения ред и спазването на законността, както и предприетите от Прокуратурата действия за забрана на основния организатор на Луковмарш - Български национален съюз „Едейлвайс“, който насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм. Афишираните от организаторите, участниците и симпатизантите на марша възгледи не могат да бъдат приети като свободно изразяване на мнение, защото те са престъпления, съгласно българското законодателство и международните норми, и трябва да бъдат преследвани със строгостта на закона.

Министерството на външните работи ще продължи да дава своя принос в последователните усилия на българското правителство за борба с антисемитизма и езика на омразата в тясно сътрудничество с нашите международни партньори, за да се гарантира, че насилието и омразата нямат място в България, а прояви като „Луковмарш“ няма да бъдат част от настоящето и бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на регистрираните случаи на коронавирус в Италия
Бум на регистрираните случаи на коронавирус в Италия
Десетки арестувани при протести в Казахстан
Десетки арестувани при протести в Казахстан