НОВИНИ

За първи път честваме заедно с Македония Илинденско-Преображенското въстание

България и Македония честват заедно 114 -та годишнина от Илинденско-Преобаженското въстание. В Скопие - българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов и македонските домакини поднесоха заедно венци пред саркофага на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас". Това става ден, след като двете страни подписаха исторически договор за добросъседство.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова БТА
12:02, 02.08.2017 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Редица посолства обсипаха с цветя каменния саркофаг с тленните останки на Гоце Делчев. Централно място заема българският венец, поднесен от премиера Бойко Борисов. Това е знаковият момент, с който ще бъде запомнена визитата на българската правителствена делегация в историческия момент за подписване на Договора за добросъседство между Македония и България. Договорът беше предшестван от 18 години преговори.

Съвместното честване на Илинден не е нова идея. Редица македонски премиери имаха желанието това да се случи, но 18 години все нещо ни делеше от този ден.

С първото съвместно честване и огромната символика на момента, в който двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заева застават пред гроба на един общ национален герой, завърши посещението на българската делегация в Скопие.

;

Имаше огромни критики към правителството в Скопие по повод датата, която беше избрана за подписването. Зоран Заев продаде Илинден пишеха медии тогава. Днес церемонията премина при изключително строги мерки за сигурност, отново хеликоптер кръжа над църквата "Св. Спас". А всички македонски граждани, които присъстваха на церемонията се изказваха в подкрепа на съвместното честване на Илинден.

;

На честванията на националния празник на Македония в Скопие днес прозвуча и химнът на България. Поводът беше присъствието на българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, който е на двудневно официално посещение в македонската столица.
Вчера премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.
Зоран Заев поздрави участниците и гостите в церемонията с празника и ги увери, че за Македония има светло бъдеще като член на НАТО и на Европейския съюз.

Премиерът на Македония благодари на България за подадената ръка и подчерта, че затова днес отбелязват празника с представители на българското правителство и на парламента. Регионът е подготвен да води политика на зрялост и мъдрост, допълни той.

Отбелязването на Илинденското въстание е общ празник на България и на Македония, във въстанието са се включили много български офицери, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В далечната 1903 година въстаниците са пели "Жив е той, жив е - там на Балкана" и песента на Стефан Стамболов "Не щеме ний богатство, не щеме ний пари", припомни Каракачанов.

С подписването на Договора за приятелство и добросъседство слагаме ново начало в нашите отношения, слагаме край на един глупав исторически период в отношенията между двете страни и това беше крайно време да се случи, каза вицепремиерът.
За присъединяването на Македония в НАТО всичко зависи от тях, каза Каракачанов в отговор на въпрос. Според него Македония е още в началото на преговорите за членство в Алианса. Този процес не може да приключи за няколко месеца. Надявам се, след като се изчисти проблема им с България, да се изчисти този с Гърция, каза Каракачанов.

Премиерите Борисов и Заев, и вицепремиерът Каракачанов показаха на журналисти военен хеликоптер МИ 8, изпратен днес от България на западната ни съседка за борба с горските пожари, които от десет дни бушуват в страната. Машината се връща от Черна гора, където също е помагала в потушаването на пожари. Тя може да носи до три тона вода, каза Бойко Борисов, преди да отпътува обратно за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори край Пловдив. Няма опасност за хората и животните
Голям пожар гори край Пловдив. Няма опасност за хората и животните
Върха на Адриатическата харта се събира в Подгорица
Върха на Адриатическата харта се събира в Подгорица