За първи път: Израелски филм спечели големия приз на "Берлинале"

Драмата "Синоними" на Надав Лапид спечели голямата награда на филмовия фестивал "Берлинале". "Златната мечка" за първи път се връчва на израелски филм. Беше отличена и лентата от Северна Македония "Господ съществува и името й е Петруния". Мария Стоянова проследи церемонията по награждаването.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
преди 1 година
Чете се за: 00:30 мин.
Животът

"Сребърна мечка" за най-добър сценарий получи Роберто Савиано за филма "Кланът на децата", който ще може да се види и в България. Италианският писател и журналист е известен с борбата си срещу мафията. Въпреки че трябва да се страхува за живота си, той се появява публично, както направи това в Берлин. Филмът разказва как в мафиотския свят на Неапол деца стават убийци.

"Най-добрата актриса" и "най-добрият актьор" са от Китай. Те пресъздават неутешима семейна двойка, която тъгува за починалия си син. Филмът осветлява с критичен поглед трансформациите в Китай през последните десетилетия.

Вниманието обаче не беше насочено само към награждаванията. Многобройни почитатели си взимат довиждане с Дитер Кослик. 18 години той беше директор на "Берлинале". Това е неговият последен фестивал. Вече е ясно, че догодина кинофорумът ще бъде много променен с двама директори начело - италианец и холандка.

Топ 24
Най-четени