НОВИНИ

За първи път от 25 г. опозицията печели изборите в Анкара

Оспорвани резултати на местните избори в Турция, където за първи път от 25 години опозицията печели в столицата Анкара. Според първите прогнозни резултати, управляващата Партия на справедливостта и развитието печели само в един от трите важни града Анкара, Измир и Истанбул. Бившият премиер Бинали Йълдъръм ще бъде кмет на Истанбул.

Александър Марков
от Александър Марков
23:00, 31.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света
първи път опозицията печели изборите анкара

По традиция, привърженици на партията се събират на митинг пред централата в Истанбул, за да отбележат изборната победа в града.

За разлика от други години настроението не е толкова празнично. Причината е, че от трите големи градове, управляващата партия печели само в Истанбул. При това разликата е под половин процент и резултатът може да се обърне.

Така се случи в Анкара, където кандидатът на републиканската партия обърна резултата в последния момент и вече води с 4%.

Президентът Ердоган даде пресконференция. Ясно личеше, че той не е доволен и твърде лаконичен. Той само каза, че Партията на справедливостта и развитието остава първа сила в страната и печели 45% от градовете. Опозицията побеждава в 30 на сто от турските градове.

Загубата на Анкара според анализатори е ключова и ще доведе до вътрешно-партийни борби.

;

Кандидатът за кмет на столицата Мансур Яваш от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) води с 49,9 на сто от гласовете. Втори засега остава кандидатът на управляващите Мехмет Йозхасеки с 47,7% при 79,3 на сто преброени бюлетини.

Опозицията се представя силно и в Анталия и Адана.

В Измир, бастион на РНП, кандидатът на кемалистите води с близо 20% пред избраника на партията на Ердоган.

Частичните резултати сочат, че управляващата партия ще запази кметското място в Бурса. Действащият кмет Алинур Акташ от ПСР води с 2,5% пред кандидата на РНП Мустафа Бозбей след преброяването на около 66% от бюлетините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО ще протестира пред турското посолство
ВМРО ще протестира пред турското посолство
Заловиха 600 кг хероин в Украйна
Заловиха 600 кг хероин в Украйна