НОВИНИ

За първи път откриха пластмасови частици в храносмилането на човека

Пластмасите вече са навлезли и в хранителната верига на човека, предупредиха учени от Австрия. Те откриха за първи път полимерни микрочастици в храносмилателната система на осем доброволци от Европа, Япония и Русия. Резултатите от проучването показват, че повече от половината хора в човечеството, вероятно носят пластмасови микрочастици в организма си. Потенциалният ефект върху човешкото здраве е разностранен, но отсега е ясно - Световният океан ни връща собствените ни замърсители.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:20, 24.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Микрочастици от девет различни пластмаси са открити в организма на участниците в проучването на Австрийската агенция за околна среда. Най-често се срещат полипропилен и полиетилен терефталат. За "микро" се смятат частиците с размери под 5 мм. Досега бяха откривани в риби, птици, водопроводната вода, океаните, насекоми, а в Италия наскоро бяха засечени и в безалкохолни напитки.

Най-малките може да проникнат в кръвоносната система на човека и да достигнат черния дроб, отбелязват авторите на проучването. Последиците за здравето тепърва ще се изясняват, но отсега е ясно, че има риск за стомашно-чревния тракт и интоксикация. Осемте участници в проучването са водили дневници, които показват, че са погълнали пластмасите чрез опаковки на храни и бутилки за еднократна употреба. Нито един не е вегетарианец, шестима са консумирали морски риби.

Всяка минута в света се купуват един милион пластмасови бутилки, ежегодно в Световния океан се изхвърлят осем милиона тона пластмаси. Расте натискът за справяне с проблема.

Тази година Европарламентът гласува забрана за използване на пластмасови микрочастици в козметиката. Еврокомисията иска да премахне продукти като пластмасови клечки за уши и сламки за пиене, и предлага тежестта за почистването на отпадъците да бъде поета от производителите.

До 2025 г. Евросъюзът трябва да събира 90% от пластмасовите бутилки, някои страни вече се отказаха напълно от найлоновите торбички. Критици обаче посочват, че тези мерки са твърде закъснели и неадекватни за справяне с проблем, добил епични размери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигуряват 220 млн. лв. за нисколихвено кредитиране за проекти в Южна България
Осигуряват 220 млн. лв. за нисколихвено кредитиране за проекти в Южна България
От 2021 г. забраняват пластмасата за еднократна употреба
От 2021 г. забраняват пластмасата за еднократна употреба