НОВИНИ

За първи път в България гостува изложба с гравюри от Атон

Сбирка с фотографии и гравюри от манастира Симоно Петра в Атон е представена в Бургас. Подобна изложба гостува за първи път в България. Тя е част от изложбената и издателска дейност на Светогорската Фототека и повдига завесата към тайнството на световния религиозен център - Атон.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
23:20, 06.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Над 50 фотографии, литографии и гравюри разказват за тайните на недостъпната за половината човечество монашеска република. Изобразени са случили се чудеса на Атон, манастирските сградни комплекси и празнични шествия, пренасяне на свети мощи и библейски сцени.

Фотографиите са копия на икони на светци от атонските манастири, графични картини на манастири и на прекрасната природа, която ги заобикаля, картини на събития от живота на светогорските монаси, които ни правят свидетели на порядъка на Светогорската обител.

Йеромонах Нифос: Пристигнахме в Бургас по покана на вашия кмет, за да ви покажем най-доброто от нашата сбирка от фотографии, литографии и гравюри. Така вие ще може по-добре да се запознаете с историята на Света Гора. Ще може да видите и най-старата литография на Зографския манастир, която е от 1853 г.

На откриването присъства и Сливенският владика Йоаникий. Той разгледа с интерес фотографиите на светите старци, с много от които е прекарал няколко години в Атон. Изложбата ще посреща посетители до края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Повечето българчета, пострадали при взрива в Болоня, са изписани от болница
​Повечето българчета, пострадали при взрива в Болоня, са изписани от болница
Лондон може да поиска от Москва екстрадиция на двама мъже по случая Скрипал
Лондон може да поиска от Москва екстрадиция на двама мъже по случая "Скрипал"