НОВИНИ

За първи път в историята: Македонски премиер с реч пред Европейския парламент

За първи път в историята днес македонски премиер говори пред Европейския парламент в Страсбург. Зоран Заев се обърна към евродепутатите на родния си език и нарече исторически договорите, които Скопие успя да сключи с България и Гърция, и които очертаха пътя на страната за членство в Европейския съюз и НАТО.

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 13.09.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света

Според Заев, референдумът за името в края на септември е много повече от референдум за споразумението от Преспа, той е референдум за независимостта на Македония.

Македонският министър-председател благодари на премиерите на Гърция и България Бойко Борисов и Алексис Ципрас за постигнатите договорености. Според него договорът от Преспа би могъл да се превърне в модел и за другите държави на Балканите за това как се решават междусъседски спорове.

Заев заяви, че всички националности, които живеят в Македония, включително българите, искат страната да стане член на ЕС. Речта на Заев пред парламента е само ден преди посещението на върховния представител по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини в Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването Пътеки се завръща в ефира на БНТ1
Предаването "Пътеки" се завръща в ефира на БНТ1
Влак блъсна мъж при ж.п. спирка Радовене
Влак блъсна мъж при ж.п. спирка Радовене