НОВИНИ

Над 6000 неправоспособни водачи зад волана за първите 9 месеца на 2019 г.

За първите 9 месеца на годината от "Пътна полиция" са установили над 6 000 шофьори без книжки по пътищата на страната. Често нарушение е и предоставянето на автомобил на хора, които нямат право да шофират. На този фон данните показват, че от началото на годината ранените на пътя са над 6000, а загиналите малко над 450.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:49, 06.10.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Преди седмица 19-годишно момче без книжка катастрофира тежко в Пловдив, на място загинаха двама от спътниците му, а впоследствие стана ясно, че неговият баща - собственик на колата, също няма право да шофира. Оказва се, че подобен сюжет не е прецедент в пловдивския квартал Столипиново.

Шинол: Има ги да много. Трябва да се вземат мерки за това нещо. Какви мерки според вас? Това си е на полицаите работа, не е наша работа. Всяка втора кола да се спре, да се види.
Чавдар Дойчинов: Драстични закони. За без книжка - затвор.

В село Шишманово област Харманли хората също се оплакват от инциденти с неправоспособни шофьори.

Иван Маринов: В моето село съм чувал, че има хора с купени книжки и са се случвали доста инциденти. Повечето хора там са от турски произход и доста от тях не говорят български език. Да не говорим да четат и пишат.

От Пътна полиция признават, че не са един или два случаите, при които коли се дават съзнателно на неправоспособни шофьори. За подобно нарушение регистрацията на превозното средство се прекратява от половин до една година. След това това собственикът трябва да изкара нови регистрационни номера. Освен това санкцията е от 100 до 300 лева.

Инспектор Мария Ботева, ,,Пътна полиция" ГДНП: Повече от 800 са случаите, при които вече има издадено наказателно постановление, говорим за 9-те месеца на тази година, то е влязло в сила и вече текат процедури по заплащане на дължимите глоби или предаване на некоректните длъжници към НАП.

По данни на МВР от началота на годината общият брой на установените неправоспособни водачи е над 6 000. Най-голям брой санкционирани има в София, Пловдив и Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красива дъга над кв.Левски - гр.Варна
Красива дъга над кв.Левски - гр.Варна
ВКС ще гледа делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман на 7 октомври
ВКС ще гледа делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман на 7 октомври