НОВИНИ

Румен Радев смята за парадоксално назначаването на Маринов за вътрешен министър

Президентът Румен Радев заяви, че не разбира назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, но отказа да коментира останалите кандидатури за министри. А по друга актуална тема от последните дни - предлаганите санкции срещу Унгария, според президента, трудно може да се проследи позицията на България. Държавният глава коментира това по време на кариерен форум за българи в чужбина.

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 20.09.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Президентът Румен Радев определи назначаването на Младен Маринов на поста вътрешен министър като "парадоксално".

Румен Радев, президент на Р България: Премиерът маха МВР-министъра, заради мърлявата, както той се изрази, работа на полицията, а тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър. Така че аз не го разбирам много.

Отказвайки да коментира останалите министри, президентът отрече твърдението на Цветан Цветанов, че подадените вчера в президентството съгласувателни документи за освобождаването на Маринов от поста главен секретар по нищо не се различават от първоначално подадените преди дни.

Румен Радев, президент на Р България: Аз господин Цветанов отдавна съм престанал да го слушам, но истината е, че предния ден в Президентството се получиха най-сетне самото заявление на г-н Маринов и писмото на министъра на вътрешните работи с искане за съгласуване и издаване на указ, това са фактите. Но самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни тази съгласувателна процедура, е малка, но важна крачка напред в пътя към и битката за законност.

Президентът видя двойнственост в позицията на България по отношение санкциите, гласувани от ЕП, срещу Унгария.

Румен Радев, президент на Р България: Позицията е оторизиран да изрази министър-председателят, той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции: едната е за пред българската публика, другата е за пред Съвета на ЕС, така че това амбивалентно поведение не мога да тълкувам. Не приемам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструменти. Това не го приемам, това е в разрез с принципите на ЕС.

Попитан дали в Президентството се обсъждат кандидатури за конституционни съдии, президентът отговори:

Румен Радев, президент на Р България: Разбира се, че проучвам различни варианти, за мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция.

Президентът заяви още, че подкрепя дейността на ИК "Единение", с членовете на който се срещна вчера, защото, по думите му, всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМ показва оригиналите на Манифеста за Независимостта и Сребърната конституция
НИМ показва оригиналите на Манифеста за Независимостта и Сребърната конституция
8 години затвор за 16-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол в Бургас
8 години затвор за 16-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол в Бургас