НОВИНИ

На Сирни Заговезни - за силата и смисъла на прошката

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Днес почитаме и паметта на Свети Серафим - навършва се една година канонизацията на чудотвореца. Може би много от вас си спомнят прекрасните коледни клипове, които прави игуменката на Драгалевския манастир майка Серафима. Този е от последната Коледа и в него тя сама изпълнява песента. Днес обаче сме в манастира по друг повод, за да говорим за прошката, за големия Великденски пост и наближаващото Възкресение. Първо я питам всичко ли трябва да се прощава.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:22, 26.02.2017
5457
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
монахиня Серафима, игуменка на Драгалевския манастир: Да прощаваш е дар Божи, понякога човек казва: "Не мога да простя", "Не искам да простя", но дори когато не може и не иска, ако пожелае да получи Божията помощ, той ще може да прости. Така че трудно ми е да кажа всичко ли може или не може, значи това зависи от нас хората доколко го искаме. Бог ще ни го даде щом го искаме.

За майка Серафима Сирни Заговезни е голям празник. Казва, че в този ден може би повече от всички останали действа любовта чрез прошката. Добавя, че в нашето съвремие няма оправдание, ако на днешния ден не поискаш прошка - защото, ако не стане лично лице в лице има телефони и интернет.

монахиня Серафима, игуменка на Драгалевския манастир: И особено това е наложително там, където има нужда да се прави, защото често пъти в този ден човек е по-склонен да иска прошка от тези, от които няма за какво или са в добри отношения, а към другите така заобикаля лекичко...

- А кой пръв трябва да тръгне към прошката ?

монахиня Серафима, игуменка на Драгалевския манастир: Всеки един от нас трябва да е пръв. Да се надпреварваме в това нещо, да не чакаме някой друг да ни изпревари. Ако има в нещо да се надпреварваме хубаво е в това да бъде.

В разговора стигаме и до това откъде започва пътя към Бога. Казва, че решението при нея не е било бързо, че са минали години преди да реши да се посвети на Бог и че това е вътрешно призвание, което или имаш, или нямаш. Иначе има две висши образования - музикално с пиано и богословско. Пяла е в хора на катедралния храм "Св. Ал. Невски" и на Богословския факултет. Въпреки многото работа покрай манастира, сега записва клипове с музика и песнопения.

монахиня Серафима, игуменка на Драгалевския манастир: Желанието ми е тези клипчета да донесат на хората повече духовна светлина и радост за прослава на Бога - това ми е желанието.

В последния клип, който е за Коледа, текстът е на сестра Йоана, другата монахиня в манастира, музиката е на майка Серафима, а аранжиментът и записа са дело на Виктор Стоянов. Майка Серафима ни обещава да направи клип и за наближаващия Великден. В края на разговора се връщаме отново към днешния празник и прошката.

монахиня Серафима, игуменка на Драгалевския манастир: Ако искаме да бъдем Божии, да бъдем с Бога и да получим тази велика милост от Бога на прошката трябва и ние да прощаваме, да си прощаваме - това е...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Проблемите с Топлофикация - Габрово в студените дни
Репортерски поглед: Проблемите с "Топлофикация - Габрово" в студените дни
Затвориха за движение част от булевард „Руски“ в Пловдив
Затвориха за движение част от булевард „Руски“ в Пловдив