НОВИНИ

За три дни притокът на вода към язовир "Студена" се е увеличил десетократно

За последните три дни приходът на вода към язовир Студена се е увеличил десетократно, съобщи за "По света и у нас" екоминистърът Нено Димов. Това е резултат от спирането на работата на помпената станция "Крапец" на 28 ноември. Проверка установи, че от нея нерегламентирано се пренасочва вода към Радомир, което е позволено само в условията на аварийна ситуация. На твърденията на кмета на Радомир пред "По света и у нас" вчера, че няма такива нарушения, от екоминистерството заявиха, че дават резултатите от проверката на прокуратурата, за да се види кой е разпоредил отклонение на водата.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:08, 02.12.2019
6019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Докато е работила помпената станция "Крапец",притокът към язовир Студена е бил 44 литра в секунда. Сега той е 418 литра в секунда.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Оказва се че мерките дават резултат. Ние днес поискахме допълнителна информация за енергията, която е ползвала помпената станция, и по този начин експертите ще преценят каква вода е била преминавала през тази станция.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев вчера отхвърли пред "По света и у нас" твърденията, че в нарушение на разпоредбите за аварийно снабдяване по-голямо количество вода е отивала към Радомир, вместо към Перник

Пламен Алексиев, кмет на община Радомир: Информацията за отклоняване на вода от яз. "Студена" е невярна. През помпена станция "Крапец" може да се подава до 38 литра в секунда към гр. Радомир. Това, което е необходимо да влиза в гр. Перник и в околностите, е 550 литра в секунда.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Неговото твърдение трябва да се базира на някакви факти. Ние при всички положения ще дадем цялата информация, която имаме на органите, които могат да правят разследване. Трябва да се види в крайна сметка кой е разпоредил да има такова отклонение.

А на твърденията на Българската асоциация по водите, че екоминистерството е знаело какво количество вода се разпределя към Радомир и Перник чрез помпената станция,министър Димов отговори:

Нено Димов министър на околната среда и водите: За авариен случай не сме уведомявани, така че няма как да знаем. Това е нещо, което не е било разрешено.

Заради водната криза в Перник,в сряда се очаква правителството да освободи от длъжност областния управител Ирена Соколова. Днес тя категорично отказа коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев
Пореден протест срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев
Сесията на СОС започна с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов
Сесията на СОС започна с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов