Почти половината от гражданите на ЕС смятат, че ваксините често водят до сериозни странични ефекти. Това показва изследване на Евробарометър, оповестено днес в Брюксел по време на първата по рода си среща на високо равнище по въпросите на имунизацията, организирана от Европейската комисия и Световната здравна организацията. В срещата участва и кралицата на Белгия Матилде. Десислава Апостолова по темата.

През последните години се забелязва засилено разпространение на фалшиви новини за ваксините, най-вече в социалните медии. С това от Еврокомисията си обясняват нарастващото недоверие към имунизациите.

38 на сто от европейците смятат, че ваксините причиняват заболяванията, от които трябва да предпазват, а 31 процента са на мнение, че те отслабват имунната система.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Няма извинение за това в развит свят като нашия деца все още да умират от болести, които отдавна трябваше да бъдат изкоренени. По-лошото е, че решението е в ръцете ни, но не го използваме на сто процента. Благодарение на имунизациите годишно се избягват 2 до 3 млн. смъртни случая.

Според Световната здравна организация намаляващото доверие във ваксините е една от десетте заплахи пред здравето в световен мащаб през 2019 г.

Според експертите ваксините са безвредни и ефикасни и хората не трябва да се съмняват в това.

Тедрос Адханом Гебрейесус - генерален директор на Световната здравна организация: Морбили се завръща с голяма скорост по целия свят. През миналата година случаите се увеличиха двойно в сравнение с 2017, а за изтеклите месеци на тази година докладваните случаи на морбили в света са достигнали най-високия си брой от 2006 г. насам.

Европейската комисия и Световната здравна организация призоваха социалните медии и интернет платформите да предприемат действия срещу разпространяването на фалшиви новини, свързани с виксинирането. Като тази, че ваксините могат да причинят аутизъм.