Скандалът с обвиненията в шпионаж се разраства. От днес още един руски гражданин има забрана да влиза в България - бизнесменът Константин Малофеев. Забраната е наложена от днес и е за период от 10 години, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Същата санкция бе наложена вчера и на пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников. Вътрешният министър, главният прокурор и шефът на ДАНС бяха в парламента, за да информират депутатите по случая с обвиненията в шпионаж срещу председателя на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов.

Очаквано темата за шпионския скандал нажежи обстановката в пленарната зала. От ГЕРБ поискаха да бъдат изслушани вътрешният министър и шефът на ДАНС. От "Атака" настояха да се изслуша и главният прокурор, а от БСП и на премиера Бойко Борисов. Оказа се, че премиерът има предварително поети ангажименти.

Вътрешният министър запозна депутатите с това, че първоначално 8 души са били арестувани за 24 часа. Главният прокурор Сотир Цацаров пък ги информира за бизнесмена Константин Малофеев да влиза в страната и ги увери, че разследването по шпионския скандал няма нищо общо с предстоящите местни избори.

Бизнесменът Константин Малофеев също получи забрана да влиза в България

Бизнесменът Константин Малофеев също получи забрана да влиза в България

Още един руски гражданин получи забрана да влиза в България за период от 10 години - бизнесменът Константин Малофеев. Такава забрана вече има и пенсио...

Страстите в пленарната зала се разгорещиха след изказванията на вътрешния министър и шефа на ДАНС. От опозицията настояха изслушването да е на закрито заседание, за да могат да съобщят повече детайли, но идеята беше отхвърлена. Младен Маринов очерта действията на службите.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: До 24 ч. са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. По отношение на конкретика по разследването, не мога да дам повече информация"

Шефът на ДАНС информира депутатите, че при разследване на престъпления против финансовата и кредитната система е разкрита схема за пране на пари и трансфер на средства от руски граждани.

Димитър Георгиев - председател на ДАНС: Чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.

Става дума за Константин Малофеев и Леонид Решетников, с които е установено, че Николай Малинов поддържа дългогодишен контакт, получавал е от тях задачи и финансови средства. Шефът на ДАНС цитира докладната записка на руски език, изготвена от Николай Малинов за необходимостта от геополитическата преориентация на България. От БСП и Атака бяха недоволни от предоставената информация.

Антон Кутев - БСП: Вътрешният министър и председателят на ДАНС всъщност ви се подиграха. Единият каза, че задържани 8 лица, които са конвоирани, другият каза, че са водени следствени действия срещу едно лице. Трябва да наложите елементарните правила на демокрацията в противен случай губите смисъла си и трябва да освободите мястото си, на което се намирате.
Цвета Караянчева - председател на НС: Няма как да накарам министъра на вътрешните работи и председателят на ДАНС да изнесат секретна информация. Имаше предложение за процедура за закрито заседание, тя беше отхвърлена"
Павел Шопов - "Атака": Хайде да не си играем на отбиване на номера. Човекът, от който може да получим информация е главният прокурор.

Лидерката на левицата пък беше лаконична по повод твърденията за нейна среща с Решетников през 2016-та година.

Корнелия Нинова - председател на БСП - Нямам никаква представа кой на кого какви телефони е раздавал. Многократно съм коментирала случая с Решетников и нямам какво ново да ви кажа.

Два часа по-късно, главният прокурор съобщи, че след Решетников, днес е наложена ограничителна мярка и на още един руски гражданин.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Това е Константин Малофеев. Също забрана да влиза в страната за период от 10 години.

Цацаров отхвърли твърденията, че разследването срещу Николай Малинов е за идеи.

Сотир Цацаров - главен прокурор - Това не е преследване за идеи, защото когато идеите се налагат с пари и с влияние, и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление. Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, която е свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочие. Това не е атака срещу движение "Русофили". Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби.

Главният прокурор каза също, че започвайки разследването, са с ясна отговорност, че трябва да представят неоспорими факти по случая пред съда.


По повод развитието на шпионския скандал, премиерът Борисов заяви, че българо-руските отношения не могат да бъдат поставяни само на една плоскост. Той подчерта, че властта не е против русофилите и хората, които обичат Русия, а българските специални служби и прокуратурата винаги са действали срещу руски олигарси с определени интереси у нас. Борисов посочи още, че случаят се ръководи от прокуратурата и спецслужбите и той няма никаква роля в този процес.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето МВнР реагира, така както реагират и в Унгария. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа, ние не се бъркаме. Това, че има събори и хората пеят руски песни, това е тяхно право и ние по никакъв начин не сме саботирали, точно обратното. Толерирали сме дори тези събори. Но това, че с партньорските служби работим и прокуратурата по различни хора и процеси, така беше и с Майкъл Чорни и Ершов, и горе-долу проектът е бил същият - телевизия, голяма телеком и влиянието в страната. Това е. Това работят службите и не срещу Русия. Нищо против нямаме хората, които обичат Русия, аз съм бил в Кремъл и в Белия дом, има други за 3 години нито на едното, нито на другото място.

И Британското посолство в София коментира шпионския скандал. Във Фейсбук от Обединеното кралство, също като американското посолство, декларират че подкрепят усилията на България като европейски партньор и съюзник в НАТО да защитава националните си интереси срещу подобни заплахи и че следят с интерес изявленията на българските власти по темата.

Вътрешният министър и шефът на ДАНС бяха изслушани в НС за шпионския скандал

Вътрешният министър и шефът на ДАНС бяха изслушани в НС за шпионския скандал

Във връзка с шпионския скандал, в Народното събрание бяха изслушани вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.